Οι θεσμικοί επενδυτές αυξάνουν θέσεις στην Profile - Ιδιωτική τοποθέτηση για το 1,7% της εισηγμένης

Οι θεσμικοί επενδυτές αυξάνουν θέσεις στην Profile - Ιδιωτική τοποθέτηση για το 1,7% της εισηγμένης

Σε πώληση πακέτου 200.700 ιδίων μετοχών αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής Profile, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι και αυτό το πακέτο, το τρίτο κατά σειρά θα κατευθυνθεί σε θεσμικούς επενδυτές.

Η Profile διαθέτει ήδη ισχυρή παρουσία ξένων και ελλήνων θεσμικών στο μετοχικό της κεφάλαιο μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η Pictet με έδρα την Ελβετία η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 496 δισ. ελβετικών φράγκων καθώς υπολογίζεται ότι μετά την τελευταία πώληση στις 30/1/2020 528.264 ίδιων μετοχών που αντιστοιχούσαν στο 4,9% της εταιρείας έναντι 4 ευρώ ανά μετοχή (με πολύ χαμηλότερο κόστος κτήσης), η συμμετοχή των θεσμικών υπολογίζεται σε περίπου 16%.

Το νέο πακέτο μετοχών που αναμένεται να μεταβιβαστεί σήμερα και αντιστοιχεί σε επιπλέον 1,7% του μετοχικού της κεφαλαίου, είναι το τρίτο κατά σειρά από τον Σεπτέμβριο του 2019 όπότε πραγματοποιήθηκε η πρώτη πώληση ιδίων μετοχών που αντιστοιχούσαν στο 3,69% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και τον Ιανουάριο του 2020 πωλήθηκε ένα επιπλέον 4,96%.

Το βλέμμα των θεσμικών είναι στραμμένο στην εταιρεία καθώς σημαντικό ρόλο στην πορεία της εταιρείας, συνεχίζει και φέτος να διαδραματίζει η δραστηριοποίηση του Ομίλου στις διεθνείς αγορές, με τα έσοδα από το εξωτερικό να αντιπροσωπεύουν πλέον τα 2/3 του συνολικού τζίρου, αποτέλεσμα της διεθνοποίησης του και της συνεχούς επένδυσης σε νέες λύσεις.

Η πολιτική της εξωστρέφειας αποδίδει, με νέες αναθέσεις έργων σε Ελλάδα, Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία και Αμερική.

Παράλληλα, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών σε όλο το φάσμα των έργων καθώς και η ανάγκη του ελληνικού δημοσίου για έργα ψηφιοποίησης, δημιούργησαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την συμμετοχή του ομίλου στη διεκδίκηση και ανάθεση παρόμοιων έργων με επιτυχία.

Η εταιρεία δε στο προηγούμενο διάστημα παρουσίασε νέες λύσεις που ανταποκρίνονται στην ψηφιοποίηση των εργασιών μετασχηματισμού όπου η απομακρυσμένη πρόσβαση και επικοινωνία γίνονται επιτακτικές.

Λύσει όπως την πλατφόρμα διαχείρισης διαθεσίμων Acumennet, την Axia, με τεχνολογίες για πλήρως αυτοματοποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση επενδύσεων, την ψηφιακή τραπεζική πλατφόρμα νέας γενιάς FMS.next και το σύστημα διαχείρισης κινδύνου RiskAvert.

Τέλος, πραγματοποίησε νέες εγκαταστάσεις σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ ολοκληρώθηκε η ίδρυση νέας θυγατρικής εταιρείας στη Θεσσαλονίκη με σκοπό αυτή να αποτελέσει το κέντρο και τον βασικό βραχίονα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, με προϋπολογισμό άνω των 5 εκατ. για την επόμενη τριετία.

Βασικοί πελάτες της εταιρείας είναι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες επενδύσεων και διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων αλλά και οικογενειακά επενδυτικά γραφεία (family offices).

Οι επιπτώσεις της πανδημίας

Στην σχετική ανακοίνωση της εταιρείας όπου προαναγγέλθηκε η διενέργεια πώλησης των ιδίων μετοχών, η εισηγμένη αναφέρεται και στις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού, οι οποίες επηρέασαν τις δραστηριότητες της Profile με αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών το α΄ εξάμηνο του 2020 να καταγράψει μείωση 10% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019,ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε περίπου 1,87 εκατ. ευρώ, έναντι 2,1 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 11%. Ωστόσο όπως αναφέρει η εταιρεία η υστέρηση που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, “έχει ήδη σχεδόν στο σύνολό της αναπληρωθεί από την ισχυρή ανάκαμψη του γ΄ τριμήνου”, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις του εννιαμήνου να κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, δηλαδή σε ποσά της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ περίπου.

“Η ελεγχόμενη χρηματοοικονομική έκθεση του Ομίλου, η σημαντική ποιοτική και προϊοντική του διαφοροποίηση, σε συνδυασμό με την διαρκή εξέλιξη και αναβάθμιση των προϊόντων του, αλλά και η διεύρυνση της παρουσίας του Ομίλου σε νέες γεωγραφικές αγορές, αποτελούν τα κύρια εφόδια που διαθέτει για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και επιτρέπουν στη Διοίκηση να παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη ως προς την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων στο σύνολο της τρέχουσας χρήσεως”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Profile.

*Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.