8ος χρόνος, ημέρα 2480η
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Οι τέσσερις «σωματοφύλακες» στην επένδυση της Microsoft - Ο οδικός χάρτης

Οι τέσσερις «σωματοφύλακες» στην επένδυση της Microsoft - Ο οδικός χάρτης

Εννέα μήνες κράτησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Microsoft προκειμένου να φτάσουμε στις σημερινές ανακοινώσεις της δημιουργίας ενός νέου data center της αμερικανικής εταιρείας στη χώρα μας.

Οι πρώτες επαφές, ως γνωστόν έγιναν στο Νταβός τον περασμένο Ιανουάριο, κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της Microsoft, Μπραντ Σμιθ. Ωστόσο χρειάστηκαν πολλές διαπραγματεύσεις προτού φτάσουμε στις σημερινές ανακοινώσεις. Κατ’ αρχάς έπρεπε να πεισθεί η Microsoft να αλλάξει το σχεδιασμό δημιουργίας των data centers στη χώρα μας.

Το θετικό πάντως ήταν ότι ο κ. Σμιθ, πρόεδρος και επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της Microsoft Corp., σχημάτισε πολύ θετική εντύπωση για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που του παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης. Ο τελευταίος έθεσε το θέμα της δημιουργίας του νέου data center στην Ελλάδα στον πρόεδρο της Microsoft, κατά τη πρώτη συνάντησή τους στο Νταβός. Παρών στη συνάντηση αυτή ήταν και ο οικονομικός σύμβουλός του Αλεξ Πατέλης, ο οποίος φέρεται να είναι και ο βασικός μοχλός επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με την πέραν του Ατλαντικού πολυεθνική εταιρεία.

Ακολούθησαν αρκετές τηλεδιασκέψεις και σίγουρα πολλοί ήταν εκείνοι που συνέβαλαν στην σημερινή επιτυχία. Από το Μαξίμου, εκτός του κ. Πατέλη που είχε κεντρικό συντονιστικό ρόλο στην όλη υπόθεση – ο ίδιος συμμετείχε στην αρχική συνάντηση στο Νταβός αλλά και σε όλες τις επόμενες, καίριο ακόμη ρόλο είχε και ο Διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης στις εμπιστευτικές επαφές.

Από την πλευρά της Microsoft, κλειδί στην υποστήριξη της χώρας μας στον πολυεθνικό κολοσσό είχε ο επικεφαλής της Microsoft Ελλάδος, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος και η ομάδα του, που, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξμίμου, στήριξαν με κάθε τρόπο την προσπάθεια να έρθει η επένδυση στην Ελλάδα. Επίσης ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ανέλαβαν διαπραγματεύσεις με τις ομάδες της Microsoft ανά τον κόσμο και τις οποίες έπρεπε να πείσουν και για την τεχνολογική και επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας.

Έτσι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις στη χώρα μας για τη δημιουργία του μεγαλύτερο data center της Microsoft στην περιοχή. Είναι το πρώτο data center της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας στην ΝΑ Ευρώπη και ένα από τα οκτώ που λειτουργεί ή/και αναπτύσσει η Microsoft στην Ενωμένη Ευρώπη. Σημειώνεται ότι ήδη λειτουργούν τέσσερα data centers σε ισάριθμες χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες τρεις χώρες, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Ελλάδα γίνεται συνεπώς μόλις η 8η χώρα της Ε.Ε. που επιλέγεται από τη Microsoft για να μεταφέρονται και αποθηκεύονται τα δεδομένα του Cloud και η 27η σε όλο τον κόσμο.

Το νέο data center στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην παρουσίαση, στην πραγματικότητα θα αποτελείται από ένα σύμπλεγμα τριών κέντρων δεδομένων που θα βρίσκονται αλληλένδετα μεταξύ τους με οπτικές ίνες. Το μοντέλο αυτό επελέγη με στόχο την διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής διαθεσιμότητας των υπηρεσιών του.

Και οι τρεις διακριτές μονάδες δεδομένων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, θα δημιουργηθούν στην Αττική και ήδη έχουν βρεθεί τα σχετικά ακίνητα. «Η κατασκευή τριών διακριτών μονάδων επιλέγεται ως λύση για να τηρηθούν οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμη και σε περίπτωση βλάβης σε ένα εξ αυτών λόγω φυσικής καταστροφής (π.χ. σεισμός) ή άλλον λόγο», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Το ύψος της συνολικής επένδυσης εκτιμάται σε περίπου 300 – 400 εκατ. ευρώ αλλά το οικονομικό αποτύπωμα της αναμένεται σε περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή στην Ιταλία και Πολωνία (περίπου 1,5 δις. ευρώ). Η κυβέρνηση προσδοκά ωστόσο και σε άλλες συνεργασίες με τη Microsoft, όπως π.χ. η κάλυψη των αναγκών του δημοσίου τομέα με υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud computing), την κατάρτιση δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων της χώρας, την ολοκλήρωση του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης για την παρουσίαση του ελληνικού πολιτισμού κ.ά.

Η εταιρεία αναμένεται να εκπαιδεύσει 100.000 άτομα, σε κρίσιμες τεχνολογίες, προσδίδοντας υπεραξία στο ανθρώπινο δυναμικό, και ταυτόχρονα επιδιώκοντας την αναστροφή του brain drain από τη χώρα μας. «Επενδύσεις όπως αυτή της Microsoft ή της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες προϋποθέτουν την πρόσληψη επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, ενισχύουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αναστροφή του brain drain και την επιστροφή των νέων επιστημόνων που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης», ανέφερε η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Τώρα η διακηρυγμένη αυτή επένδυση δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες γεννά για τη χώρας μας. Η επένδυση αυτή, όχι μόνον είναι η μεγαλύτερη από αμερικανικής πλευράς, αλλά αναμένεται να αποτελέσει «κράχτη» και για άλλες επενδύσεις εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και όχι απαραίτητα αμερικανικών εταιρειών. Η κυβέρνηση προσδοκά επενδύσεις τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από άλλες τεχνολογικά προηγμένες χώρες, όπως το Ισραήλ και την Κίνα.

Διαβάστε ακόμη:

-Μicrosoft: Στο ραντάρ της μεγάλα ακίνητα στην Αττική

-Κυρ. Μητσοτάκης: Σημαντική μέρα για την Ελλάδα η ανακοίνωση επένδυσης της Microsoft

-Οι 14+3 στρατηγικές επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ που «τρέχουν» στην Ελλάδα

-Πρόεδρος της Microsoft: Γιατί επιλέξαμε την Ελλάδα - Η επιμονή Μητσοτάκη στο Νταβός