Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος του cloud - Οι τρεις γιγάντιες εγκαταστάσεις της Microsoft στην Αττική

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος του cloud - Οι τρεις γιγάντιες εγκαταστάσεις της Microsoft στην Αττική

Την μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα για την δημιουργία κέντρου δεδομένων που αφορά τις δραστηριότητες cloud service, ύψους 300-400 εκατ. ευρώ, αλλά με μια προστιθέμενη αξία, ικανή να φτάσει ακόμη και το 1 δισ. ευρώ, παρουσίασαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Μπραντ Σμιθ.

Το κέντρο δεδομένων θα λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο και για τις γειτονικές χώρες και ο σχεδιασμός βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η Microsoft φέρεται να εξετάζει τρία ακίνητα στην περιοχή της Αττικής, όπου θα φιλοξενηθεί η επένδυση. Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο κέντρο δεδομένων που θα «απλωθεί» σε δύο ή τρία διαφορετικά γεωγραφικά σημεία, προκειμένου να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα του. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επένδυση της Microsoft ανέφερε ότι έχει πολυεπίπεδη σημασία και ότι η ολοκλήρωσή της θα φέρει την Ελλάδα στο παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστικού νέφους, δηλαδή στο παγκόσμιο cloud. «(Η κεντρική ψηφιακή αποθήκευση τεράστιου όγκου παγκόσμιων δεδομένων) είναι κάτι που ταξιδεύει τη χώρα μας στον 21ο αιώνα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο επικεφαλής της Microsoft επεσήμανε ότι η δημιουργία του νέου κέντρου δεδομένων, είναι η μεγαλύτερη επένδυση στα 28 χρόνια παρουσίας της Microsoft στη χώρα μας και σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας, δείχνει την εμπιστοσύνη που έχει η πολυεθνική εταιρεία στην ελληνική οικονομία, τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτή. Η εταιρεία παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Σμιθ, θα συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες κατάρτισης, θα ολοκληρώσει σύντομα το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού κ.ά.