Οι κινήσεις των εισηγμένων που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία

Οι κινήσεις των εισηγμένων που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία

Αν και είναι δύσκολο να υπολογισθεί ποσοτικά το μέγεθος των αρνητικών επιπτώσεων που θα έχει η Ρωσο – ουκρανική σύγκρουση για τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν εμπορική δραστηριότητα στην Ουκρανία ή και δραστηριοποιούνται μέσω θυγατρικών τους, εν τούτοις οι διοικήσεις τους έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα, τα οποία εκτιμούν ότι θα προστατεύσουν τις επενδύσεις τους, ανεξαρτήτως του βαθμού έκθεσης.

Για τον όμιλο Autohellas, ο οποίος δραστηριοποιείται με το σήμα Hertz στην Ουκρανία από το 2015, ο βαθμός έκθεσης είναι μικρός, καθώς η δραστηριότητά του στη χώρα δεν υπερβαίνει το 0,1% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών, με τζίρο μόλις 686.000 ευρώ. Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά στο σύνολο ενεργητικού της εταιρείας.

Πάντως, όπως ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση «Μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ο όμιλος είναι σε συχνή επικοινωνία με τους εργαζομένους έχοντας ως αποκλειστική προτεραιότητα την ασφάλειά τους.

Ελπίζουμε να μην υπάρξει διάρκεια και επέκταση στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να είναι κατά το δυνατόν μικρότερες οι επιπτώσεις στην αγορά και στην οικονομία γενικότερα»,

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των τραπεζών, και συγκεκριμένα για την Τράπεζα Πειραιώς που έχει δραστηριότητες στην Ουκρανία, η διοίκηση αναφέρει ότι για το 2022, οι προϋπολογισθέντες εμπορικές συναλλαγές με Ρωσία - Ουκρανία είναι τέτοιες, που δεν αναμένεται να έχουν ουσιαστική επίπτωση επί του κύκλου εργασιών, των αποτελεσμάτων και της οικονομικής θέσης της εταιρείας. Άλλωστε οι δραστηριότητες του ομίλου Πειραιώς Financial Holdings στην Ουκρανία, που αφορούν το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, JSC Piraeus Bank ICB, καθώς και σε επενδύσεις ακινήτων, αντιστοιχούσαν σε περίπου 0,2% του συνολικού ενοποιημένου ενεργητικού της στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η εισηγμένη εταιρεία Σαράντης ΑΕ, στο πλαίσιο της ενημέρωσης προς τους μετόχους επεσήμανε ότι έχει κλείσει, προσωρινά το εργοστάσιο στην πόλη Kaniv που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο. Σημειώνεται ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται στις αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας μέσω των κατά 100% θυγατρικών της εταιρειών, Ergopack LLC και Hoztorg LLC, αντίστοιχα. Οι πωλήσεις της Ergopack LLC το 2021 αντιπροσωπεύουν το 6,7% επί των συνολικών πωλήσεων του ομίλου και οι πωλήσεις της Hoztorg LLC το 0,5%. Έως σήμερα, τονίζει η εταιρεία, δεν υπάρχει κάποια συνέπεια επί του κύκλου εργασιών, των αποτελεσμάτων και της οικονομικής θέσης των θυγατρικών, ενώ επισημαίνει ότι, οι προβλέψεις για μελλοντικές επιπτώσεις δεν είναι ακόμη εφικτές.

Όπως σημειώνει η Σαράντης, «ήδη, έχουν μελετηθεί και καταρτιστεί διάφορα ειδικά πλάνα χειρισμού, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, προκειμένου να διασφαλιστεί η μελλοντική απρόσκοπτη λειτουργία των θυγατρικών, τόσο σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας, όσο και σε επίπεδο παραγωγής, καθώς και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων».

Σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της θυγατρικής της στην Ουκρανία Elton Corporation LLC προχώρησε και ο όμιλος Elton εκτιμώντας ότι η κίνηση αυτή δεν θα επηρεάσει σημαντικά τον όμιλο. Όπως σημειώνει, η συμμετοχή της ουκρανικής θυγατρικής στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου δεν εμπίπτει στα επίπεδα σημαντικότητας και ως εκ τούτου, δεν επιφέρει ουσιώδη επίδραση σε αυτά, καθώς η έκθεσή του ομίλου σε ότι αφορά τον τζίρο , τα αποτελέσματα και την οικονομική θέση διαμορφώνεται σε ποσοστά της τάξεως 2%, του 0,87% και του 1,6%, αντίστοιχα.

Αντίθετα, η ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική αναμένει αύξηση του χρηματοοικονομικού της κόστους Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η εταιρεία, για το 2021 το ποσοστό του κύκλου εργασιών, που σχετιζόταν με πωλήσεις εισαγόμενων προϊόντων από την Ουκρανία και την Ρωσία, αφορούσε περί στο 6,5% επί του συνόλου. Το ποσοστό των αγορών προϊόντων από τις παραπάνω χώρες αφορούσε περί στο 6,8% επί του συνόλου και τα στοιχεία του ενεργητικού της εταιρείας δεν έχουν κάποια έκθεση στις παραπάνω χώρες. Η εταιρεία σημειώνει ότι, έχει μεγάλη διασπορά προμηθευτών από διάφορες χώρες, ώστε να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχεια στην εφοδιαστική της αλυσίδα.

Ωστόσο όπως τονίζει, αρκετοί από τους παραγωγούς χάλυβα εξαρτώνται, σε κάποιο μη αμελητέο βαθμό, σε προμήθεια πρώτης ύλης από περιοχές της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Η Σίδμα υπογραμμίζει ότι, σε αυτή τη χρονική στιγμή, είναι αδύνατος κάθε υπολογισμός της επίπτωσης των εξελίξεων.

Η εταιρεία εκτιμά πως, σε πιθανό σενάριο παρατεταμένης διένεξης, το κόστος ενέργειας στην ευρωζώνη και κατά συνέπεια, στη χώρα μας, θα αυξηθεί, ωθώντας υψηλότερα τον πληθωρισμό, κάτι, που, με τη σειρά του, αναμένεται να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε αύξηση των επιτοκίων. Έμμεση επίδραση της αύξησης των επιτοκίων θα είναι η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους της εταιρείας, με αντίστοιχη αρνητική επίδραση στα αποτελέσματά της

Η εταιρεία Αφοι Κορδέλλου ΑΕΒΕ διαβεβαιώνει του μετόχους της ότι για τα είδη ουκρανικής προέλευσης, που αγόρασε το 2021, υπάρχουν εναλλακτικοί προμηθευτές, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και σε άλλες γειτονικές χώρες.  Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, δεν έχει στοιχεία του ενεργητικού της, ούτε πραγματοποιεί πωλήσεις σε καμία από τις δυο χώρες.

Επιπρόσθετα, κατά τη χρήση 2021, δεν πραγματοποίησε καμία αγορά από την Ρωσία, ενώ οι αγορές που πραγματοποίησε από την Ουκρανία, κάλυψαν το 17% των συνολικών αγορών εμπορευμάτων. Η εταιρεία υπογραμμίζει ότι, ακόμη, δεν μπορεί να κάνει αξιόπιστες εκτιμήσεις αναφορικά με την επίδραση στις οικονομικές επιδόσεις. Πάντως, όπως ανέφερε, η διοίκηση της εταιρείας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές της, ώστε να μπορεί εγκαίρως, να αξιολογεί τις διακυμάνσεις των τιμών και την επίπτωση στη διαθεσιμότητα των προϊόντων.

Από την πλευρά της η Σωληνουργεία Τζιρακιάν αναφέρει σε ανακοίνωση προς τους μετόχους ότι έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας καθώς παρακολουθούσε με ενδιαφέρον την κλιμάκωση της έντασης όλο το προηγούμενο διάστημα.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της διασποράς των προμηθειών της σε πρώτες ’ ύλες από άλλες χώρες. Όπως αναφέρει η εταιρεία, προμηθεύεται σταθερά και επί πολλά έτη, πρώτες ύλες από την Ουκρανία και την Ρωσία, καλύπτοντας μέρος των αναγκών της. Κατά το έτος 2021, η εταιρεία κάλυψε από τις ανωτέρω αγορές μόνο το 17% των αναγκών της σε χάλυβα, ενώ η αναλογία των διατηρούμενων αποθεμάτων της ανέρχεται στο 3% του ενεργητικού της. Περαιτέρω, σημειώνεται ότι, η εταιρεία δεν πραγματοποιεί πωλήσεις στις αγορές των εμπλεκομένων χωρών και επομένως, δεν αναμένει άμεση απώλεια πωλήσεων από την ένταση που έχει προκληθεί.

Η εταιρεία επισημαίνει, ακόμη, ότι η πρόβλεψη της έκτασης και διάρκειας των επιχειρηματικών και οικονομικών επιπτώσεών της είναι δυσχερής και το πλήρες φάσμα των πιθανών συνεπειών που θα επιφέρει για την παγκόσμια οικονομία, είναι δύσκολο να προβλεφθεί στο παρόν στάδιο.

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες της Ικτίνος, η διοίκηση της εταιρείας δεν αναμένει ουσιαστική επίπτωση επί των οικονομικών της μεγεθών ., καθώς Το ύψος των εμπορικών συναλλαγών με την Ρωσία ανήλθε σε €240.421, που αντιστοιχεί σε 0,73% του συνολικού τζίρου για το 2021, ενώ με την Ουκρανία δεν υπήρξαν εμπορικές συναλλαγές

Οι αλευροβιομηχανίες

Από την πλευρά τους οι ελληνικές αλευροβιομηχανίες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και συγκεκριμένα οι Μύλοι Κεπενού, οι Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλου και οι Μύλοι Λούλη. απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφέρουν ότι πως σε αυτό το χρονικό σημείο δεν μπορούν να προβούν σε εκτιμήσεις αναφορικά με τις επιπτώσεις της Ρωσο - ουκρανικής σύγκρουσης στον κύκλο εργασιών, τα αποτελέσματα και την οικονομική τους θέση.

Διευκρινίζουν, όμως ότι παρακολουθούν διαρκώς τις εξελίξεις, προκειμένου να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για αντιμετωπιστούν τυχόν επιπτώσεις στις τιμές αγοράς, καθώς και στη ροή προμηθειών

Τη μικρότερη αρνητική επίδραση εκτιμάται ότι θα έχουν οι Μύλοι Λούλη, καθώς το 2021 οι αγορές σιτηρών στις οποίες προχώρησε η εισηγμένη από τις χώρες αυτές, και ειδικότερα από την Ρωσία, αποτελούσαν το 17% της αξίας των συνολικών σιτηρών που άλεσε ο όμιλος. Η διοίκηση του ομίλου, μάλιστα, επισημαίνει ότι εισάγει πρώτες ύλες από αρκετές χώρες, και συνεπώς διαθέτει εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προμήθεια από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Οι Μύλοι Κεπενού γνωστοποίησαν πως το ποσοστό της αξίας των αγορών σε πρώτες ύλες (σιτηρά) για τη χρήση 2021 από τη Ρωσία και την Ουκρανία ανήλθε σε 33% της συνολικής αξίας αγορών σιτηρών.

Οι Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλου αναφέρουν πως κατά τη χρήση 2021 και κατά τη χρήση 2020, προέβησαν σε αγορές σίτου προέλευσης Ρωσίας και Ουκρανίας μέσω τρίτων προμηθευτών, οι οποίες για τη χρήση 2021 αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% της αξίας των συνολικών αγορών σίτου του ομίλου, ενώ για τη χρήση 2020 το 29,5% αντίστοιχα. Η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά πως η πολεμική σύγκρουση των δύο αυτών χωρών θα επιφέρει διαταραχές στον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) χωρών με σιτάρι αυτής της προέλευσης, γεγονός που με τη σειρά του θα επηρεάσει το κόστος παραγωγής αλεύρου.

Στις πρόσφατες εξελίξεις περιλαμβάνεται και η προσωρινή διακοπή της παραγωγής του εργοστασίου της Coca Cola HBC στο Κίεβο, με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων του ομίλου η οποία, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωσή της αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε η διοίκηση του ομίλου, δεν μπορεί να κάνει κάποια εκτίμηση σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η αναστολή της παραγωγικής διαδικασίας, παρά το γεγονός ότι στο guidance για το 2022 που συνόδευε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2022 υπήρχε πρόβλεψη για γεωπολιτικούς κινδύνους αλλά και για οικονομικές επιβαρύνσεις λόγω ενεργειακού κόστους, πληθωριστικών τάσεων και νομισματικών ισοτιμιών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Coca Cola HBC:

«Η ασφάλεια των εργαζομένων μας είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας. Παραμένουμε σε συνεχή επαφή με τους ανθρώπους μας στην Ουκρανία και τη Ρωσία και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους υποστηρίξουμε. Σταματήσαμε προσωρινά την παραγωγή στο εργοστάσιό μας στο Κίεβο στις 24 Φεβρουαρίου και απομακρύνθηκαν οι υπάλληλοι.

Με τη δημοσίευση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 2021 στις 22 Φεβρουαρίου, η Coca-Cola HBC έθεσε guidance για το έτος σε ένα ευρύ φάσμα που λαμβάνει υπόψη τους γεωπολιτικούς κινδύνους, καθώς και τις αντιξοότητες από εμπορεύματα και νομίσματα. Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα η κατάσταση στην Ουκρανία και τη Ρωσία κλιμακώθηκε σαφώς περισσότερο και ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ποσοτικοποιηθεί ο αντίκτυπος που θα έχει η εξελισσόμενη γεωπολιτική κρίση και οι αντιδράσεις των κυβερνήσεων, στις δραστηριότητές μας ή στα αποτελέσματα ολόκληρου του έτους 2022.

Δεδομένου ότι το περίπου 20% του όγκου πωλήσεων και των EBIT του 2021 προέρχονται από τις δύο περιοχές, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για τη διάρκεια και τον οικονομικό αντίκτυπο, δεν πιστεύουμε πλέον ότι είναι συνετό να παρέχουμε guidance για το οικονομικό έτος.

Η εταιρία δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε διοικητικές πράξεις αύξησης εσόδων, μεταξύ των οποίων και η τιμολόγηση, για να μετριαστούν η υποτίμηση του νομίσματος και το υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών. Επίσης, δηλώνει έτοιμη να ανακατανείμει τις δαπάνες μάρκετινγκ και τις κεφαλαιακές επενδύσεις σε άλλες αγορές. Η διαχείριση των λειτουργικών εξόδων είναι ενσωματωμένη στην επιχείρησή και θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό στοιχείο των σχεδίων της για το έτος».