Οι επιχειρηματίες βλέπουν το μέλλον τους ξανά στην Ελλάδα

Οι επιχειρηματίες βλέπουν το μέλλον τους ξανά στην Ελλάδα

Του Βασίλη Γεώργα

Υπάρχουν δύο τρόποι να προβλέψει κανείς το μέλλον μιας χώρας. Ο πρώτος είναι με μια μαγική γυάλινη σφαίρα που δυστυχώς δεν γνωρίζουμε κανέναν να έχει στην κατοχή του για να μας πει τι θα συμβεί. Ο δεύτερος είναι να παρατηρήσει κανείς την ροή του χρήματος.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά πέτρινα χρόνια στην οικονομία έχουμε να προεξοφλήσουμε κάποια καλά νέα. Οι αγορές εκπέμπουν σήματα ότι αρχίζουν να πιστεύουν πως κάτι πιθανόν να αλλάζει προς το καλύτερο για την Ελλάδα με ορόσημο τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Βλέπουμε επίσης ξένους επενδυτές να βάζουν με όλο και λιγότερο δισταγμό το χέρι στην τσέπη και να διοχετεύουν κεφάλαια σε μετοχές, ομόλογα και ακίνητα.

Κυρίως, όμως, βλέπουμε επιχειρηματίες από εκείνους που κρατούν τα ηνία της πραγματικής οικονομίας και του “αληθινού” χρήματος, να εκφράζονται ξανά με ελπίδα για τον τόπο και να δρομολογούν κινήσεις οι οποίες δείχνουν ότι πιστεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον για τις επιχειρήσεις τους και για τα παιδιά μας. Τέσσερα συν ένα παραδείγματα ελληνικών επιχειρήσεων που κάνουν ετήσιους τζίρους άνω των 11 δισ. ευρώ σε Ελλάδα και εξωτερικό, δίνουν το στίγμα της αλλαγής κλίματος στον επιχειρηματικό κόσμο.

- Ο Ευ. Μυτιληναίος, μεγαλομέτοχος ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλου της χώρας με ετήσιο τζίρο άνω των 2 δισ. ευρώ και επιχειρηματίας με θεσμική θέση -ως αντιπρόεδρος του ΣΕΒ- στις τάξεις των ισχυρών βιομηχάνων που κρατήθηκαν με νύχια και με δόντια στην Ελλάδα, εξέπεμψε τρία σημαντικά θετικά μηνύματα.

Είπε πως :

-ελπίζει πλέον στην πολιτική σταθερότητα που προοιωνίζονται οι επερχόμενες εθνικές εκλογές,

-ακύρωσε δημοσίως κάθε σχέδιο μεταφοράς της έδρας του ομίλου του στο εξωτερικό επειδή ακριβώς βλέπει “την κανονικότητα να επιστρέφει στη χώρα μετά από χρόνια”, και

-επιβεβαίωσε τον σχεδιασμό του να προχωρήσει από το 2020 στην μεγάλη επένδυση 500 εκατ. ευρώ για την δημιουργία νέας μονάδας επεξεργασίας αλουμίνας στη Βοιωτία, μια επένδυση που σηματοδοτεί το πρώτο εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας στη χώρα μας εδώ και μισό αιώνα...

Όταν επιχειρηματίες με το βεληνεκές του Μυτιληναίου που μέχρι χθες ήταν με το μισό πόδι έξω από την Ελλάδα, διαπιστώνουν ότι η κατάσταση στη χώρα αλλάζει και η αγορά “ανοίγει” σε σημείο που οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εξασφαλίζουν φτηνότερο χρήμα για επενδύσεις, δεν έχει κανείς λόγους να τους αμφισβητήσει.

Αυτοί που μέχρι χθες προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να κρατήσουν τη χώρα μέσα στο ευρώ και την επιχείρησή τους όρθια, είναι σε θέση αν όχι να ξέρουν περισσότερα, έστω να μπορούν να βλέπουν πιο μπροστά για τον τρόπο που μπορούν να διαχειριστούν αποδοτικότερα τα χρήματα που κερδίζουν ή τους εμπιστεύονται οι μέτοχοί τους.

Μια άλλη μεγάλη επιχείρηση της χώρας που επίσης βλέπει μπροστά και επενδύει στην “επιστροφή της κανονικότητας” είναι ο όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του επιχειρηματία Γιώργου Περιστέρη που έχει ετήσια έσοδα άνω των 1,4 δισ. ευρώ. Ο ίδιος δεν έχει πάψει να λέει από την πρώτη στιγμή ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει όταν οι υγιείς επιχειρηματίες της χώρας αποφασίσουν να επενδύσουν χρήματα στο εσωτερικό. Αυτό θα είναι το ηχηρότερο μήνυμα που μπορεί να στείλει το εγχώριο κεφάλαιο στο εξωτερικό προκειμένου τα μεγάλα funds και οι επενδυτές του εξωτερικού να ανοίξουν το πορτοφόλι τους και να επενδύσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γ. Περιστέρης έχει αρχίσει από καιρό να κάνει πράξη αυτά που πιστεύει στην ενέργεια και τις κατασκευές. Ουδέποτε μίλησε για μεταφορά έδρας στο εξωτερικό. Αντιθέτως έχει προσελκύσει στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών του ξένους μετόχους, επενδύει διαρκώς σε νέα μεγάλα projects που καθιστούν τον όμιλο ΓΕΚΤΕΡΝΑ σε ηγέτιδα δύναμη του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κυρίως μέσων των αιολικών πάρκων και των μικρών υδροηλεκτρικών, και διαφημίζει διεθνώς τις προοπτικές της Ελλάδας ως μιας χώρας που με τις κατάλληλες ενέργειες μπορεί να καταστεί η “μπαταρία του Νότου” επενδύοντας στις τεχνολογίες παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας. Η εκτίμηση του ομίλου είναι πως διανοίγονται πολύ μεγάλες ευκαιρίες στους τομείς των υποδομών, των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας, οι οποίες μέσα στην επόμενη πενταετία μπορούν να κινητοποιήσουν επενδύσεις άνω των 8,5 δισ. ευρώ.

Μια από τις ηχηρότερες ανακατατάξεις που επίσης συνέβησαν το τελευταίο διάστημα και εκδηλώθηκαν στην ίδια χρονική συγκυρία που η χώρα έδειξε να εισέρχεται σταδιακά σε περίοδο πολιτικής και οικονομικής αλλαγής, είναι εκείνη της μετοχικής αλλαγής στον όμιλο Ελλάκτωρ, το μεγαλύτερο κατασκευαστικό συγκρότημα της Ελλάδας με ετήσια έσοδα 1,87 δισ. ευρώ. Η εταιρεία που την περίοδο της διαχείρισης Μπόμπολα-Κούτρα είχε φτάσει ένα βήμα πριν την κατάρρευση, πέρασε στον έλεγχο των αδελφών Καλλιτσάντση και έκτοτε βρίσκεται σε φάση ριζικής αναδιάρθρωσης με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που δεν λογίζονται πλέον ως δραστηριότητας του πυρήνα της Ελλάκτωρ ως κατασκευαστικής εταιρείας (π.χ συμμετοχή στην Elpedison, απορρόφηση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος κλπ), ρίχνοντας πλέον όλο και μεγαλύτερο βάρος στην αναμενόμενη ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας και στα νέα έργα υποδομών που θα γίνουν στην Ελλάδα ή δρομολογούνται στο εξωτερικό.

Ο όμιλος Viohalco ήταν από εκείνους που “έφυγαν” νωρίς από τη χώρα μεταφέροντας την έδρα και τις μετοχές τους στο Βέλγιο όταν οι επιτελείς του αντιλήφθηκαν ότι οι συνθήκες της αγοράς στην Ελλάδα δυσκόλευαν σε βαθμό ασφυξίας την χρηματοδότησή των σχεδίων τους στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται παραγωγικά (Ρωσία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Τρουρκία κλπ). Σήμερα ο όμιλος Viohalco βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα και δρομολογεί επενδύσεις εκατομμυρίων στην Ελλάδα από την οποία στην πραγματικότητα δεν αποχώρησε ποτέ δεδομένου ότι οι μεγάλες εργοστασιακές μονάδες της και χιλιάδες θέσεις εργασίας παρέμειναν στη χώρα, με τον όμιλο να παράγει ετήσια έσοδα 4,4 δισ. ευρώ. Το επενδυτικό της πρόγραμμα εστιάζει κυρίως στην ενίσχυση του τομέα έλασης αλουμινίου στην Ελλάδα και θα απορροφήσει πάνω από 150 εκατ. ευρώ.

Αν υπάρχει μια από τις παραδοσιακές βιομηχανίες που ακόμη “το παλεύει” να μεταναστεύσει υπό τη μορφή της φορολογικής μετακίνησης στο εξωτερικό, αυτή είναι η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν της οικογένειας Κανελλόπουλου, η οποία μετά την αποτυχία της πρώτης δημόσιας πρότασης εξαγοράς των μετοχών της με στόχο την εισαγωγή της στο Euronext, έχει δρομολογήσει μια δεύτερη προσπάθεια με χρονικό ορίζοντα αποδοχής την 17η Ιουλίου.

Ο Τιτάνας, όπως παλαιότερα η Coca Cola 3E είναι σήμερα μια διεθνοποιημένη βιομηχανία με τον κύριο όγκο των δραστηριοτήτων εκτός Ελλάδας, που αναζητά διέξοδο στο εξωτερικό επειδή θεωρεί ότι θα αποκτήσει καλύτερους όρους πρόσβασης σε χρηματοδότηση μπαίνοντας σε ένα μεγάλο ξένο χρηματιστήριο. Αν πράγματι οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία βελτιωθούν ταχύτερα από όσο αναμένονταν ως τώρα, ενδεχόμενη διατήρηση της έδρας του Τιτάνα στην Ελλάδα ίσως αποδειχθεί λιγότερο επώδυνη.