Ο Τραμπ ποντάρει στη Wall για να νικήσει τον «κοιμισμένο Τζο»

Ο Τραμπ ποντάρει στη Wall για να νικήσει τον «κοιμισμένο Τζο»

«Το χρηματιστήριο ανέβηκε άλλες 300 μονάδες – Αυτός είναι ο καλύτερος δείκτης απ’ όλους!!! Μην το χαλάσετε με τον κοιμισμένο Τζο», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Δευτέρας στο αγαπημένο του twitter, ανεβάζοντας αφενός το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και αποδεικνύοντας αφετέρου ότι ποντάρει πολλά στην πορεία της Wall Street στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. 

Τρεις εβδομάδες έμειναν για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και στις αγορές παρατηρείται οργασμός αναλύσεων και εκτιμήσεων για τον άνθρωπο που θα κατοικεί στον Λευκό Οίκο μετά τις 20 Ιανουαρίου. Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις έχοντας μάλιστα διευρύνει το προβάδισμά του σε 10,2 ποσοστιαίες μονάδες με βάση το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων. Παρ’ όλα αυτά, ιστορικά στοιχεία για την πορεία που διαγράφει η Wall Street λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές έρχονται να περιπλέξουν τα πράγματα και ορισμένοι από τους επιφανέστερους παράγοντες της Wall παίρνουν θέση.

Ένα παράδειγμα είναι ο επικεφαλής επενδύσεων της Guggenheim Partners, Σκοτ Μάινερντ, ο οποίος εκτιμά ότι το καλύτερο σενάριο για τις αγορές είναι μία ευρεία νίκη των Δημοκρατικών σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο, το λεγόμενο «μπλε κύμα». Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι αναλυτές που θεωρούν πως οι αγορές ενδιαφέρονται πρωτίστως για ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα και όχι τόσο για το ποιος θα κερδίσει. 

Ωστόσο για όσους αγαπούν, πιστεύουν και ακολουθούν τα στατιστικά στοιχεία, η πορεία της Wall Street προμηνύει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επανεκλεγεί το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου. Όπως σημειώνει στο MarketWatch ο επικεφαλής αναλυτής της LPL Financial, Ράιαν Ντίτρικ, η επίδοση της Wall στο τρίμηνο πριν τις εκλογές είναι ο καλύτερος δείκτης για το αποτέλεσμα της κάλπης, παραμένοντας αλάνθαστος από το 1984. Μόλις τρεις φορές έχει πέσει έξω από το 1928 μέχρι σήμερα, εμφανίζοντας ποσοστό επιτυχίας 90%.

Με βάση αυτό το δείκτη, όταν η Wall Street κινείται ανοδικά στο τρίμηνο έως το βράδυ των εκλογών, τότε νικητής βγαίνει ο υφιστάμενος πρόεδρος ή το κόμμα του. Ο Μπιλ Κλίντον, για παράδειγμα, πήγε στις εκλογές για τη δεύτερη θητεία του με τη Wall να σημειώνει άνοδο 6,7% στην τελευταία στροφή προς την κάλπη. Θεωρητικά, ο δείκτης έχει βάση καθώς η επίδοση του χρηματιστηρίου αποτελεί μία άτυπη ψήφο εμπιστοσύνης στις πολιτικές που εφαρμόζονται. 

Με αυτή τη λογική, για να νικήσει ο Μπάιντεν θα πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να δούμε σοβαρή διόρθωση στη Wall της τάξης του 7%, καθώς από τις 3 Αυγούστου (3 μήνες πριν τις εκλογές) έως σήμερα ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 6,86%.

Βέβαια, η άνοδος των βασικών δεικτών της Wall έχει και μία άλλη ερμηνεία, με δεδομένο ότι το προβάδισμα του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις διευρύνεται. Σύμφωνα με την ερμηνεία αυτή οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη, οι τεχνολογικοί κολοσσοί που οδηγούν το ράλι του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, δεν ανησυχούν για την πιθανότητα εκλογής του Μπάιντεν, ο οποίος έχει πει ότι θα αυξήσει τους φόρους και θα κάνει πιο αυστηρό το ρυθμιστικό πλαίσιο. Υπάρχουν, μάλιστα, αναλύσεις που δείχνουν ότι οι δείκτες της Wall κινούνται τελευταία παράλληλα με το προβάδισμα του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι τα χρήματα που έχουν δωρίσει στις καμπάνιες των δύο υποψηφίων οι CEOs των εισηγμένων στη Wall εταιρειών. Ο Τραμπ έχει λάβει περίπου 2,5 εκατ. δολάρια από 15 CEOs, πέντε φορές περισσότερα από τα 536 χιλ. δολάρια που έχουν δωρίσει 30 CEOs στον Μπάιντεν. 

Τελικά, η Wall Street «φοβάται» τον Μπάιντεν και ψηφίζει Τραμπ ή συμβιβάζεται με την ιδέα της αλλαγής προέδρου και ποντάρει στα μακροπρόθεσμα οφέλη αυτής της αλλαγής; Μάλλον τίποτα από τα δύο. Η βασική ανησυχία των επενδυτών σήμερα είναι να μην υπάρξει ξεκάθαρος νικητής το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου. Οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, οι αγορές θέλουν πολιτική βεβαιότητα και σταθερότητα. Τα υπόλοιπα έρχονται…