Ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβενίας υπεραμύνεται της τραπεζικής αναδιάρθρωσης του 2013

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβενίας υπεραμύνεται της τραπεζικής αναδιάρθρωσης του 2013

Η κεντρική τράπεζα της Σλοβενίας υπεραμύνθηκε σήμερα της τραπεζικής αναδιάρθρωσης που έγινε πριν από τρία χρόνια, ύστερα από την έφοδο της αστυνομίας δύο ημέρες νωρίτερα στα γραφεία της στο πλαίσιο έρευνας για εικαζόμενες παρατυπίες κατά τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

Η αστυνομική έφοδος οδήγησε την ΕΚΤ στο να απειλήσει τη Σλοβενία με προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Σλοβενίας Μπόστιαν Γιάζμπετς δήλωσε σε επιτροπή του κοινοβουλίου ότι η αστυνομία κατέσχεσε μια σειρά από έγγραφα που επίσης περιλαμβάνουν «εμπιστευτικά στοιχεία που δεν σχετίζονται με το αντικείμενο της έρευνας».

«Η αστυνομία πήρε πρωτότυπα έγγραφα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κινδύνους στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε ο Γιάζμπετς, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Το 2013, η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας αναγκάστησε να παράσχει περισσότερα από 3 δισεκ. ευρώ σε κρατικές κυρίως τράπεζες για να αποτρέψει την κατάρρευσή τους υπό το μεγάλο βάρος των "κόκκινων δανείων". Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης αυτής, διαγράφηκαν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης ύψους 600 εκατ. ευρώ σε πέντε τράπεζες, με αποτέλεσμα η Ένωση Μικρών Μετόχων της Σλοβενίας να καταθέσει σειρά μηνύσεων σε βάρος της Τράπεζας της Σλοβενίας και εγχώριων τραπεζών. Καμία από τις προσφυγές αυτές δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Απαντώντας στις διαμαρτυρίες της ΕΚΤ για την κατάσχεση πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που βρίσκονταν στην κατοχή της Τράπεζας της Σλοβενίας, η αστυνομία και ο εισαγγελέας της χώρας δήλωσαν ότι οι έρευνες γίνονται σύμφωνα με τις σωστές διαδικασίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα: - Η ΕΚΤ απειλεί τη Σλοβενία μετά την έφοδο της αστυνομίας στην κεντρική τράπεζα