Ο βουλγαρικός «εσπερινός» και το στοίχημα των ομολογιακών
ΙΝΤΡΑΛΟΤ

Ο βουλγαρικός «εσπερινός» και το στοίχημα των ομολογιακών

Η ώρα του “ταμείου” είναι μπροστά για την Intralot, μετά το πλήγμα που δέχθηκε προ ημερών στη Βουλγαρία, χάνοντας ένα σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων, αλλά και των εσόδων της. Η εισηγμένη καλείται να αντιμετωπίσει πλέον ένα πολυεπίπεδο ζήτημα που διαμορφώνει η μείωση του τζίρου της, σε συνδυασμό με τον υψηλό δανεισμό, τις απώλειες για τη μετοχή και την κεφαλαιοποίησή της, αλλά και τα δύο ομολογιακά δάνεια, ύψους 750 εκατ. ευρώ, η διαχείριση των οποίων θα είναι σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και το επόμενο “στοίχημα” της εταιρείας.

Για την Intralot, η δραστηριότητα στη Βουλγαρία, διαμόρφωνε, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία -εννεαμήνου 2019- τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων (περί τα 222 εκατ. ευρώ ή περίπου 40% του τζίρου), αλλά και το 24% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. Έτσι, για την εισηγμένη, η τροποποίηση του Νόμου περί Παιγνίων στη χώρα αυτή, με την οποία πρακτικά κρατικοποιούνται τα τυχερά παιχνίδια (και η ίδια χάνει τρεις από τις έξι άδειες που διατηρούν εκεί οι δύο θυγατρικές/συγγενείς της εταιρείες Eurobet και Eurofootball) καταφέρνει ένα ισχυρό πλήγμα στα οικονομικά της. Πλήγμα που γίνεται μεγαλύτερο, αφού στις δύο θυγατρικές επιβλήθηκε αναδρομική εισφορά συνολικού ύψους 400 εκατ. Λέβα (περί ατ 200 εκατ. ευρώ).

Η διοίκηση της Intralοt έχει ήδη ανακοινώσει πως θα προσφύγει κατά των αποφάσεων για την αφαίρεση τριών αδειών που κατείχαν επιχειρήσεις στις οποίες μετέχει, (σ.σ. με το σκεπτικό πως η δια νόμου επιβολή μονοπωλίου στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών είναι αντισυνταγματική) όπως επίσης και κατά της επιβολής της αναδρομικής εισφορά των 200 εκατ.  Επίσης η εισηγμένη σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες για δραστηριοποίηση μέσω νέων αδειών και ανασχηματισμό της εταιρικής της παρουσίας στη Βουλγαρία. 

Παρ' όλα αυτά η εξέλιξη δεν παύει να προσθέτει ένα ακόμη βάρος στο περίπλοκο παζλ που έχει διαμορφώσει για την εισηγμένη μια σειρά αρνητικών ειδήσεων τους τελευταίους μήνες και η οποία επιτείνει το “ζήτημα” ρευστότητας που σημειώνουν οι αναλυτές. Η κατάσταση έχει ήδη αποτυπωθεί στα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου 2019 τα οποία συνοψίζονται ως εξής:

Tα έσοδα έπεσαν κατά 6,9% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 555,6 εκατ. ευρώ.

Tα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατα 19,7% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 78,8 εκατ. Ευρώ, με το προσαρμοσμένο EBITDA να παραμένει σχετικά σταθερό στα 85,9 εκατ. (-0,3% σε ετήσια βάση).

Τα έσοδα του Ομίλου και τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά -0,2% και -10,5% αντίστοιχα σε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Ο καθαρός δανεισμός παραμένει στο εξαιρετικά υψηλό επίπεδιο των 634,0 εκατ. ευρώ παρά τη μείωση των 18,4 εκατ. ευρώ από την 30η Ιουνίου 2019.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα εννεαμήνου είχαν ενισχυθεί από τη μεταβίβαση των μετοχών της στα Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. Προς το ΟΠΑΠ, έναντι 20,0 εκατ. ευρώ, αλλά και την πώληση του μεριδίου της στην ιταλική Gamenet έναντι 78,0 εκατ. ευρώ. 

Τον Νοέμβριο του 2019, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος είχε αναλάβει προσωπικά λίγους μήνες νωρίτερα το στοίχημα “ανάταξης” της Intralot, δήλωνε: “Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019, προκειμένου να περιορίσουμε την επίδραση της απώλειας συμβολαίων, συνεχίσαμε την εφαρμογή της στρατηγικής μας, που στηρίζεται σε τρεις βασικές κατευθύνσεις: τη μείωση κόστους, την επιδίωξη νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και την εκχώρηση μη στρατηγικών παγίων”.

Τώρα το πρόβλημα που προκύπτει στη Βουλγαρία, αλλάζει τα δεδομένα. Ιδιαίτερα καθώς στην αγορά, η κυρίαρχη εκτίμηση αναφέρει ότι η αλλαγή της βουλγαρικής νομοθεσίας, προέκυψε στο πλαίσιο του “κυνηγητού” που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της χώρας κατά του τοπικού συνεργάτη-συνεταίρου της Intralot, Μπαζίλ Μποσκόφ ο οποίος κατηγορείται για σειρά κακουργημάτων και καταζητείται. Και ως εκ τούτου, το εγχείρημα ανατροπής των αποφάσεων της βουλγαρικής Βουλής δεν θα είναι εύκολη υπόθεση...

Με αυτά τα δεδομένα, η μετοχή της Intralot, έχει δεχθεί υψηλές πιέσεις το τελευταίο διάστημα. Από τον περασμένο Απρίλιο έχει υποχωρήσει κατά 33%, ενώ από το 2014 έχει χάσει σχεδόν το 90% της αξίας, φέρνοντας την κεφαλαιοποίηση στο επίπεδο των 38,4 εκατ. ευρώ.

Για την αγορά όμως (και πέραν των επιχειρηματικών σχεδιασμών σε Ελλάδα και εξωτερικό) το πραγματικό στοίχημα για την εισηγμένη, αφορά τα δύο ομολογιακά της δάνεια. Το πρώτο, ύψους 250 εκατ. ευρώ έχει επιτόκιο 6,75% και λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου του 2021, ενώ το δεύτερο, ύψους 500 εκατ. Ευρώ, έχει κουπόνι 5,25% και λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024. Και τα δύο διαπραγματεύονται πολύ χαμηλότερα της ονομαστικής τους αξίας, ενώ κατά περιόδους, το δεύτερο ομόλογο έχει πέσει και κάτω του 50%.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι προ μηνών η Fitch Ratings υποβάθμισε το αξιόχρεo της Intralot από Β- σε CCC+ επικαλούμενη αυξημένους κινδύνους ρευστότητας και αναχρηματοδότησης. Σημείωσε δε ότι ο εισηγμένος όμιλος δαπανά περί τα 50 εκατ. Ευρώ ετησίως για την εξυπηρέτηση των τόκων του δανεισμού της. Εκτιμούσε, δε, ότι η διεκδίκηση νέων συμβάσεων, δεν θα μπορέσει να ενισχύσει τη ρευστότητα, τουλάχιστον βραχυπρόσθεσμα, ιδιαίτερα καθώς θα συνοδεύεται από πρόσθετες δαπάνες.

Το επόμενο “ραντεβού” στο θέμα των ομολόγων έρχεται τον επόμενο μήνα οπότε είναι και η προγραμματισμένη περίοδος πληρωμής των τοκομεριδίων των δύο δανείων.