Ντ. Κοστέλο: Να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις - Υπάρχει ακόμα δρόμος για την πρώτη κατοικία

Ντ. Κοστέλο: Να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις - Υπάρχει ακόμα δρόμος για την πρώτη κατοικία

Αυστηρό μήνυμα να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσει να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, έστειλε ο επικεφαλής των Θεσμών - εκ μέρους της Κομισιόν - Ντέκλαν Κοστέλο, τονίζοντας πως υπάρχει ακόμα δρόμος για την οριστική εξεύρεση λύσης για την προστασία της πρώτης κατοικίας και επιβεβαιώνοντας το χάσμα που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. 

Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι χρειάζεται συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και να πάψει αυτό το ξεκίνα-σταμάτα, το οποίο -κατά τη γνώμη μου- ήταν η αιτία που κράτησε η κρίση στην Ελλάδα οκτώ χρόνια, είπε ο Ντ. Κοστέλο, σε συνέδριο που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). «Το κρίσιμο στοιχείο για την ελληνική οικονομία είναι όμως το κατά πόσον θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τις διαπραγματεύσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κ. Κοστέλο ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος για την οριστική εξεύρεση λύσης, ωστόσο σημείωσε ότι θα πρέπει να έχει βρεθεί ως το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Επισήμανε, ακόμη, ότι η προστασία της α'' κατοικίας θα έχει μεγάλο κόστος για τον προϋπολογισμό, ο οποίος θα φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ έως το 2022.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στο κόστος, όπως και το κράτος θα αναλάβει μέρος αυτού του κόστους. Υπάρχει δυνατότητα για προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και να μετατρέψουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε εξυπηρετούμενα, αλλά ο καλός σχεδιασμός είναι αυτό που μετράει γιατί από τον νόμο Κατσέλη προέκυψαν προβλήματα για τις τράπεζες. Υπάρχουν επιχειρήσεις "ζόμπι" και επιχειρήσεις που μπορούν να αναδιαρθρωθούν και να γίνουν υγιείς», τόνισε.

Σε ότι άφορα το αφορολόγητο, ο κ. Κόστελο εμφανίστηκε υπέρ της μείωσής του από το 2010, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία στα 6.686 ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ένα φιλικότερο σύστημα για τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις.

Ακόμη, ο κ. Κοστέλο «χαρτογράφησε» τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα μετά την κρίση σε τομείς, όπως οι μεταφορές, η ενέργεια (παραγωγή-εξοικονόμηση εκπαίδευση κλπ).

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι ο ρυθμός αύξησης της ελληνικής οικονομίας που κινείται στο 2% πρέπει να κινηθεί στο 3,5% και στο 4% το προσεχές διάστημα.

Τέλος, αναφερόμενος στα ποσοστά της φτώχειας, είπε ότι παραμένουν υψηλά, αλλά βαίνουν μειούμενα, ότι χρειάζεται πιο αποτελεσματική και στοχευμένη κοινωνική πολιτική.

Φωτογραφία AP