Novo Nordisk Hellas: Ενημέρωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2020

Novo Nordisk Hellas: Ενημέρωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2020

Το 1999, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς (WHF) με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) ανακήρυξε την 29η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς και φέτος ο εορτασμός πραγματοποιείται την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020.

Στόχος του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς (World Heart Day - WHD), στις 29 Σεπτεμβρίου 2020 είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού σχετικά με την καρδιαγγειακή νόσο (CVD) και τις επιπτώσεις αυτής στον παγκόσμιο πληθυσμό. Η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου στον πλανήτη και προκαλείται από πολλές αιτίες.

Κάποιοι από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αύξηση κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Oι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα αντιμετωπίζουν διπλή πρόκληση, καθώς όχι μόνο έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 σε σχέση με το μέσο πληθυσμό αλλά παρατηρείται και ότι διστάζουν να αναζητήσουν καρδιολογική παρακολούθηση και φροντίδα σε νοσοκομειακά ιδρύματα λόγω της πανδημίας.

Όπως προκύπτει από τα επιστημονικά δεδομένα, η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) έχει άμεση συσχέτιση με το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (T2D), αποτελεί την κύρια αιτία αναπηρίας και θανάτου για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 22 και περίπου το 1 /3 των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχει εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχουν 2 έως 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με άτομα χωρίς διαβήτη, ενώ περίπου μόνο το 50% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αναγνωρίζει ότι έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Στόχος της εταιρείας Novo Nordisk Hellas είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού σχετικά με τη καρδιαγγειακή νόσο στη χώρα μας, καθώς η εμφάνιση αυτής συσχετίζεται με άλλα συχνά στο γενικό πληθυσμό νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία.

Σύμφωνα με μελέτες μόνο 1 στα 300 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 καταφέρνει τελικά να αντιμετωπίσει και να ρυθμίσει με επιτυχία και τους 4 παράγοντες που συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου (σακχαρώδης διαβήτη, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, παχυσαρκία).8 Η εταιρεία Novo Nordisk Hellas το προσεχές χρονικό διάστημα θα εντείνει την προσπάθειά της για ενημέρωση του κοινού και των αρμόδιων φορέων σχετικά με την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και της καρδιαγγειακής νόσου στην Ελλάδα.