Νορβηγία: Το επενδυτικό ταμείο κέρδισε 158 δις. ευρώ το 2021

Νορβηγία: Το επενδυτικό ταμείο κέρδισε 158 δις. ευρώ το 2021

Παρά την πανδημία της Covid-19 που επέφερε ανατροπές σε όλο τον πλανήτη, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, είχε το 2021 μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του, κυρίως λόγω της άφθονης ρευστότητας.

Το τεράστιο ταμείο που χρηματοδοτείται από τα πετρελαϊκά έσοδα της Νορβηγίας, είχε κέρδη 1,58 τρισεκατομμύρια κορώνες (περίπου 158 δισεκ. ευρώ) την περασμένη χρονιά, μια απόδοση 14,5% των επενδύσεών του, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Νορβηγίας που εποπτεύει τη διαχείρισή του.

Η συνολική του αξία στα τέλη Δεκεμβρίου ανήλθε στο κολοσσιαίο ποσό των 12,34 τρισεκατομμυρίων κορωνών, δηλαδή κοντά στα 2,3 εκατ. κορώνες (230.000 ευρώ) για τον καθένα από τα 5,4 εκατ. των Νορβηγών.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία αυτά, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Έινσταϊν Όλσεν έκανε λόγο για μια «αρκετά ωφέλιμη χρονιά».

Στην πραγματικότητα πρόκειται για την τέταρτη καλύτερη ετήσια απόδοση, σε ποσοστιαία βάση, στην ιστορία του ταμείου, που ιδρύθηκε το 1996, και η δεύτερη καλύτερη σε απόλυτη αξία.

Η πανδημία της Covid-19 ήταν «άσχημη για την κοινωνία», αλλά σε απολύτως αριθμητική βάση «θετική για τις χρηματοπιστωτικές αγορές» και άρα και για το ταμείο, είπε ο επικεφαλής του Νικολάι Τάνγκεν.

Μετά την παγκόσμια ύφεση που προκάλεσε ο κορονοϊός το 2020, κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες διατήρησαν τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης για να οδηγήσουν σε επανεκκίνηση την οικονομία, βοηθώντας να διοχετευτεί άφθονη ρευστότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το 2020, το ταμείο, που στόχο έχει να χρηματοδοτεί τις μελλοντικές δαπάνες του γενναιόδωρου κράτους πρόνοιας της Νορβηγίας, είχε καταγράψει κέρδη 1,07 τρισεκατομμυρίου κορωνών. Το ταμείο διατηρεί ποσοστά σε περίπου 9.100 εταιρίες παγκοσμίως και έχει στην κατοχή του το 1,4% όλων των εισηγμένων μετοχών. Επενδύει επίσης σε ομόλογα και σε ακίνητα.