Νιτσιάκος: Επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ, νέα προϊόντα και άνοιγμα στο εξωτερικό

Νιτσιάκος: Επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ, νέα προϊόντα και άνοιγμα στο εξωτερικό

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η μεγαλύτερη και πιο καθετοποιημένη ελληνική εταιρεία παραγωγής κρέατος έχει καταστεί πλέον η Ηπειρωτική εταιρεία Νιτσιάκος ΑΒΕΕ, η οποία έχοντας μερίδιο αγοράς στο κοτόπουλο περί το 35%, έχει μπει στο κρέας γαλοπούλας και κουνελιού, ενώ ετοιμάζεται πλέον από το 2020 να διανείμει σταδιακά και κρέας μοσχαρίσιο αλλά και προβάτου.

Διαθέτει δέκα εργοστάσια και δίκτυα διανομής, απασχολεί περίπου 1.000 εργαζομένους, ενώ δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων από κοτόπουλο, κουνέλι και γαλοπούλα, παραγωγή και εμπορία αλέυρων για ανθρώπινη κατανάλωση, παραγωγή και εμπορία petfood, εμπορία ζωοτροφών και πρώτων υλών για ζωοτροφές, εμπορία βιομάζας, καθώς και σογιάλευρου και δημητριακών. Παράλληλα, έχει και συμμετοχή στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Όπως έκανε γνωστό χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους η υπεύθυνη marketing και πωλήσεων της επιχείρησης Μαριλένα Νιτσιάκου, η εταιρεία ετοιμάζεται να κάνει την επίσημη είσοδό της – και εμπορικά – στο κρέας προβάτου αλλά και στο μοσχαρίσιο, όπου έχει ξεκινήσει μικρή δοκιμαστική μονάδα στα Ιωάννινα.

Οι φάρμες αυτές βρίσκονται στα Δολιανά Ιωαννίνων (150 μοσχάρια με διάθεση στην αγορά τέλος του 2020) και τα αρνιά το ερχόμενο Πάσχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις βασικές αγορές κρεάτων της χώρας (σ.σ. κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι) αυτή του μοσχαρίσιου κρέατος είναι η λιγότερο ανεπτυγμένη καθώς οι ανάγκες της χώρας καλύπτονται σε ποσοστό άνω του 80% από εισαγωγές.

Παράλληλα, την 4ετία 2019 έως 2022 η εταιρεία υλοποιεί επενδύσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό των παρόντων μονάδων αλλά και τη δημιουργία καινούριων. Μάλιστα, τα 10 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν ήδη το 2019.

Η εταιρεία έχει ήδη κάνει την εισαγωγή της στην αγορά της Ιταλίας κυρίως στα νότια της χώρας με εξαιρετική ταχύτητα διείσδυσης και πάνω από 120 τόνους προϊόντων την εβδομάδα, ενώ στόχος είναι να επεκταθεί και στη Β. Ιταλία αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία.

Θυμίζουμε ότι η Νιτσιάκος αποτελεί την πρώτη εταιρεία στον κλάδο της πτηνοτροφίας στην Ελλάδα, 6η στον κλάδο των τροφίμων, ενώ βάσει των πωλήσεων είναι μέσα στις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, με κύκλο εργασιών πάνω από 350 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, δραστηριοποιείται τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή τομέα, έχοντας σημαντικότατη παρουσία στις ζωοτροφές, στα άλευρα και στα σιτηρά.

Ένα από τα μυστικά της εταιρείας που της έδωσαν αβαντάζ μέσα στην κρίση, όπου τριπλασίασε τον κύκλο εργασιών της, είναι ότι έχει «χτίσει» έναν πλήρως ολοκληρωμένο – καθετοποιημένο κύκλο παραγωγής.

Πλέον καλλιεργεί σιτηρά, παράγει ζωοτροφές με τις ανάλογες συνέργειες (ανακύκλωση προϊόντων) που συνεπάγεται αυτή η διαδικασία, εκκολάπτει νεοσσούς, τυποποιεί και διανέμει τα προϊόντα της.

Αναφορικά με τα μεγέθη, όπως επισήμανε η κα Νιτσιάκου το 2019 αναμένεται ο κύκλος εργασιών να φτάσει στα 370 εκατ. ευρώ, έναντι 345 εκατ. το 2018, 325 εκατ. το 2017 και 301 εκατ. ευρώ το 2016. Παράλληλα, ο δανεισμός παραμένει σχετικά μικρός και απολύτως ελεγχόμενος.

Η κα Νιτσιάκου επισήμανε πως το 42% του κύκλου εργασιών του ομίλου προέρχεται από το κοτόπουλο και το 42% από τις ζωοτροφές και τις πωλήσεις πρώτων υλών γι'' αυτές, ενώ τα υπόλοιπα είναι από το κουνέλι, τη γαλοπούλα και τα άλευρα. Πλέον η Νιτσιάκος είναι ο μεγαλύτερος «παίκτης» της αγοράς ζωοτροφών στην Ελλάδα, τόσο για παραγωγικά ζώα, όσο και για ζώα συντροφιάς.

Ποιες είναι οι καινούριες επενδύσεις

Ειδικότερα, μέσα στο 2019, ολοκληρώθηκαν στρατηγικές επενδύσεις που έφτασαν τα 10 εκατ. ευρώ και μεταξύ άλλων, περιλάμβαναν την επέκταση του τυποποιητηρίου των Ιωαννίνων και την εγκατάσταση νέων γραμμών μηχανικής αποστέωσης. Επίσης, έγινε εκσυγχρονισμός των δύο εργοστασίων ζωοτροφών σε Ιωάννινα και Άρτα με στόχο την ποιοτική βελτίωση του παραγόμενου pellet, καθώς και εγκατάσταση νέου βιολογικού καθαρισμού επεξεργασίας υγρών λημμάτων στο πτηνοσφαγείο Ιωαννίνων.

Μέσα στο 2019, ξεκίνησε τη λειτουργία της η επέκταση και η εγκατάσταση της νέας γραμμής προψημένων προϊόντων στην εταιρεία Foodmaster, του ομίλου Νιτσιάκος, στην Άρτα.


Το επενδυτικό πλάνο 2020 - 2022

Για την περίοδο 2020 – 2022, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού ένα ευρύ επενδυτικό πλάνο, συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει:

Εκσυγχρονισμό και αύξηση δυναμικότητας στα 5000 πτηνά ανά ώρα στο πτηνοσφαγείο της Θεσσαλονίκης.
Κατασκευή νέου εργοστασίου με γραμμές επεξεργασίας υποπροϊόντων σφαγής.

Είσοδο στην αγορά αρνίσιου και μοσχαρίσιου κρέατος με δημιουργία μονάδων εκτροφής και τυποποιητηρίου κόκκινου κρέατος, στα Δολιανά Ιωαννίνων.

Νέα γραμμή σφαγής και διπλασιασμός του τυποποιητηρίου στη ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων.

Ποια είναι η Νιτσιάκος

Η εταιρεία Νιτσιάκος ιδρύθηκε το 1972 από τον κ. Θεόδωρο Νιτσιάκο, ο οποίος με ελάχιστα κεφάλαια αλλά και σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό στον τομέα της γεωπονίας, ξεκίνησε την προσπάθεια. Γεννημένος στην Αετομηλίτσα Ιωαννίνων το 1944, ο Θεόδωρος Νιτσιάκος ήταν αποφασισμένος να ασχοληθεί με τη φύση και την αγροτική παραγωγή από τα παιδικά του χρόνια. Έτσι, μεγαλώνοντας, σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης και κατόπιν μετεκπαιδεύτηκε στην Ολλανδία σε θέματα πτηνολογίας. 

Σήμερα έχει φτάσει να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος κοτόπουλου στην Ελλάδα, εκ των σημαντικότερων επιχειρήσεων εμπορίας δημητριακών και σογιαλεύρου και μέσα στις δέκα μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας με βάση το τζίρο.

Πλέον διαθέτει δέκα εργοστάσια και εγκαταστάσεις συνολικά σε Ιωάννινα, Άρτα, Θεσσαλονίκη και Νιγρίτα Σερρών. Στα Ιωάννινα που είναι η έδρα των επιχειρήσεων, σε έκταση 50 στρεμμάτων η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων συνολικής επιφάνειας 12.000 τμ, ενώ μεγάλο εργοστάσιο υπάρχει επίσης στην Άρτα.

Ξενοδοχειακός κλάδος

Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι πως η εταιρεία Νιτσιάκος, εδώ και χρόνια, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Εδώ και χρόνια ο όμιλος διαθέτει το 5άστερο Du Lac Congress & Spa στα Γιάννενα, ένα μεγάλο ξενοδοχείο με συνεδριακό κέντρο κ.λπ., καθώς επίσης και το Μαριλένα στην Κέρκυρα. Η εταιρεία δεν έχει επεκταθεί ακόμη – στον ξενοδοχειακό τομέα – σε Αθήνα και νησιωτική Ελλάδα, περιμένοντας κατάλληλη ευκαιρία.