Νέες επενδύσεις και υπηρεσίες με στόχο ανάπτυξη και τουρισμό
Avis Hellas

Νέες επενδύσεις και υπηρεσίες με στόχο ανάπτυξη και τουρισμό

Στην κορυφή του κλάδου του operation leasing στην Ελλάδα έκλεισε και το 2019 η εταιρεία Avis, προχωρώντας σε σημαντικές επενδύσεις ενίσχυσης της παρουσίας της, με νέες υπηρεσίες αλλά και ενίσχυση του στόλου της, σε μια συγκυρία που η Ελλάδα έχει ισχυρό momentum στον τουρισμό, κάτι που διευρύνει το πελατολόγιο των εταιρειών του κλάδου γεωμετρικά.

Η Avis έκλεισε το 2019 με κύκλο εργασιών στα 190 εκατ. ευρώ (έναντι 180 εκατ. ευρώ το '18) και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 95 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων (PBT) στα 31 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, η αξία ενεργητικού της ξεπερνά πλέον τα 500 εκατ. ευρώ.

Χάρη στην υψηλή κερδοφορία και την αξία της επιχείρησης, η Avis διακρίνεται σταθερά και σε διεθνές επίπεδο, καθώς κατατάσσεται στο Top 5% σε σύνολο 1.000 περίπου ομοειδών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Plimsoll Analysis.

Όπως τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου στην Αθήνα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Avis, Ανδρέας Ταπραντζής, το 2019 η εταιρεία προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ, δίνοντας έμφαση στην ανανέωση και μεγέθυνση του στόλου της, ο οποίος ξεπέρασε τα 38.000 οχήματα.

Με την αγορά 11.000 νέων οχημάτων, η Avis υλοποίησε το 10% των ταξινομήσεων της Ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου, αυξάνοντας κατά 30% τους πελάτες της στις υπηρεσίες μακροχρόνιων μισθώσεων (leasing). Παράλληλα, ισχυρές ήταν οι επιδόσεις της στις υπηρεσίες βραχυχρόνιων μισθώσεων (rent a car), συγκεντρώνοντας πάνω από 2 εκατ. ημέρες ενοικίασης μέσα στο 2019, ενισχύοντας ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Στο πλαίσιο της παροχής προσωποποιημένων υπηρεσιών, που εκσυγχρονίζουν τα δεδομένα στον κλάδο της μετακίνησης, η Avis σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων θα παρουσιάσει την πρώτη Car Sharing εφαρμογή στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς βρίσκεται ήδη στη διαδικασία πιλοτικής λειτουργίας του.

Μέσα από αυτή την εφαρμογή, βασικός στόχος είναι η παροχή εύκολων λύσεων μετακίνησης για όλους μέσα στην πόλη, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα αποσυμφόρηση του αστικού κέντρου, καθώς και βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Αθήνας.

Αναφερόμενος στο συνολικό εκτόπισμα της εταιρείας στην Ελλάδα και στην εν γένει πορεία της, ο κ. Ταπραντζής επισήμανε μεταξύ άλλων πως «φέτος η Avis κλείνει 60 χρόνια πρωτοπορίας στην Ελληνική αγορά, ενώ οι επιδόσεις μας το 2019, επιβεβαιώνουν τη στρατηγική μας επιλογή να επενδύουμε συνεχώς σε νέες υποδομές και καινοτόμες τεχνολογίες, ώστε να προσφέρουμε σύγχρονες υπηρεσίες και εξαιρετικό επίπεδο εξυπηρέτησης στους πελάτες μας. Επιπλέον, η Avis πρωταγωνιστεί και στο smart mobility, εισάγοντας την πρώτη Car Sharing εφαρμογή».

Ποια είναι η Avis

Όπως τόνισε στο Liberal o κ. Ταπραντζής, η Avis Hellas απασχολεί 450 άτομα μόνιμο προσωπικό ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες οι εργαζόμενοι φτάνουν τους 600. Σύμφωνα με τον ίδιο η Avis κατέχει την 1η θέση στην αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων στην Ελλάδα, με ποσοστό περίπου 35%, σ' έναν κλάδο που είναι ιδιαιτέρως κατακερματισμένος.

Σ' ό,τι αφορά το rent a car, η εταιρεία βλέπει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεκριμένους προορισμούς, ειδικά εκεί όπου η Fraport, έχει αναλάβει αεροδρόμια. Εκεί, όπως π.χ. στα Χανιά, όπου αναμένεται άνοδος στις αφίξεις η Avis σχεδιάζει επενδύσεις και ενίσχυση της παρουσίας της ώστε να κινηθεί δυναμικά στον ανταγωνισμό. Άλλωστε ο χώρος του rent a car έχει ιδιομορφίες αλλά και έντονα τοπικά στοιχεία. Είναι ενδεικτικό ότι οι μεγάλες εταιρείες έχουν (συνολικό) μερίδιο μικρότερο από το 45%.

Η Avis και Hertz κινούνται αμφότερες πέριξ του 16-17%, ενώ η Enterprise και η Sixt διατηρούν το 7% και το 5% της «πίτας», αντίστοιχα. Όμως περίπου 3.000 επιχειρήσεις, ελέγχουν το υπόλοιπο έχοντας πολλές από αυτές αναπτύξει πολλαπλά ψηφιακά εργαλεία, συνεργασίες με ψηφιακούς dealers κ.λπ.

Η Avis διαθέτει ένα δίκτυο από 80 σταθμούς ενοικίασης σε όλη τη χώρα, με στόλο που ξεπερνά τα 38.000 αυτοκίνητα, ενώ δραστηριοποιείται στον κλάδο της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης (Rent a Car) και στον κλάδο της Μακροενοικίασης (Leasing). Παράλληλα, δραστηριοποιείται και στην πώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Στην Ελλάδα η Avis βρίσκεται από το 1960, ενώ παγκοσμίως δραστηριοποιείται σε 180 χώρες με περισσότερους από 11.000 σταθμούς ενοικίασης, εξυπηρετώντας περισσότερους από δέκα εκατομμύρια πελάτες το χρόνο.

Τα ορόσημα της Avis

1946- O Warren Avis ανοίγει τον πρώτο σταθμό ενοικίασης αυτοκινήτων στο αεροδρόμιο Willow Run του Detroit, με την επωνυμία “AVIS AIRLINES RENT A CAR SYSTEMS”.

1960- Η Αvis επεκτείνει τη δραστηριότητά της στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα.

1965- Ιδρύεται η θυγατρική εταιρία “Avis Europe”, η οποία αναλαμβάνει τη δημιουργία του δικτύου σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή.

1973- Μέσα σε οκτώ χρόνια από την ίδρυσή της, η “Avis Europe” αναδεικνύεται στην ηγετική δύναμη στην κατηγορία της, μια θέση που κρατάει μέχρι και σήμερα.