Νέα φορο-σφαλιάρα στις επενδυτικές εταιρείες ακινήτων

Νέα φορο-σφαλιάρα στις επενδυτικές εταιρείες ακινήτων

Του Γιώργου Φιντικάκη

Νέο χαράτσι για τις επενδυτικές εταιρείες ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) έφεραν οι τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή, καθώς ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, αυξάνεται σε 5,5 τοις χιλίοις από 3,5 τοις χιλίοις.

Η αύξηση γίνεται, όπως αναφέρει η τροπολογία, για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης, καθώς για το σύνολο των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και νομικών οντοτήτων, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ είναι σήμερα 5,5 τοις χιλίοις, κατ'' επέκταση εξισώνεται σε αυτά τα επίπεδα και για τις ΑΕΕΑΠ. Από το μέτρο προκύπτει επιβάρυνση 6,5 εκατ. ευρώ.

Είναι το δεύτερο χαράτσι που επιβάλλεται τον τελευταίο μήνα στις επενδυτικές εταιρείες ακινήτων, καθώς είχε προηγηθεί δύο εβδομάδες νωρίτερα ο επταπλασιασμός του φόρου στο ενεργητικό τους. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε ο φόρος που επιβάλλεται «πάνω» στο ενεργητικό των ΑΕΕΑΠ όπως και των ΑΕΔΑΚ από 0,10% σήμερα σε 0,75%.

Εδώ και καιρό, ξένοι μέτοχοι ελληνικών εταιρειών εμφανίζονται άκρως θορυβημένοι με τις εξελίξεις, και κάποιοι σκέφτονται να κάνουν ακόμη και πίσω σε προγραμματισμένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Η συλλογιστική τους είναι ότι σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση καλείται να δώσει ένα ισχυρό διαπιστευτήριο για την αλλαγή πορείας της στον τομέα της επιχειρηματικότητας, είναι σαφής «ο κίνδυνος αποθάρρυνσης των ξένων θεσμικών επενδυτών και της στροφή τους σε ανταγωνιστικές αγορές, λόγω των νέων φορολογικών μέτρων», όπως είχε πει προ ημερών μιλώντας στο liberal.gr ο Άρης Καρυτινός, επικεφαλής της Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Εθνική Τράπεζα).

Σήμερα το ενεργητικό των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, συνεπώς η αύξηση του φόρου ισοδυναμεί με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Διεθνώς οι ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) είναι εταιρείες με ειδική φορολογική μεταχείριση, όπως τα REITS στις ΗΠΑ, και αλλού. Είναι εισηγμένες, επενδύουν σε ακίνητα και τυπικά διανέμουν μεγάλο ποσοστό των καθαρών κερδών ως μέρισμα. Το βασικότερο τους ωστόσο πλεονέκτημα είναι το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, που τις καθιστά ελκυστικό μέσο επένδυσης.