Δευτέρα 6 Απριλίου 2020, 11:31

-A +A

Ναι στον ESM χωρίς λιτότητα, λένε Μάας και Σολτς

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020, 11:31
Ναι στον ESM χωρίς λιτότητα, λένε Μάας και Σολτς
-A +A

«Χρειαζόμαστε ένα σαφές μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πανδημία του κορονοϊού. Η Γερμανία είναι έτοιμη γι 'αυτό», γράφουν ο υπουργοί Εξωτερικών Χάικο Μάας και Οικονομικών Όλαφ Σολτς, σημειώνοντας ότι «το καθήκον της Ευρώπης είναι τώρα να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για όλες τις χώρες που χρειάζονται περαιτέρω υποστήριξη».

Ωστόσο, σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύεται σε πέντε εφημερίδες της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, οι γερμανοί υπουργοί δεν αναφέρονται στο αίτημα  της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και άλλων χωρών τα κράτη του ευρώ να δανειστούν από κοινού με τη μορφή λεγόμενων ομολόγων κορονοϊού. Αντ 'αυτού, επαναλαμβάνουν τη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ / ESM) πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μέσο ενίσχυσης. «Ο ΕΜΣ προσφέρει ήδη τώρα τη δυνατότητα στις χώρες του ευρώ να αντλήσουν από κοινού κεφάλαια και με τους ίδιους ευνοϊκούς όρους. Αυτό θα σήμαινε 39 δισ. ευρώ σε φρέσκο χρήμα για την Ιταλία και 28 δισ. ευρώ για την Ισπανία», υποστηρίζουν οι Μάας και Σολτς.

Οι δύο υπουργοί τάσσονται επίσης κατά  δέσμευσης των κονδυλίων αυτών με «περιττούς όρους, οι οποίοι θα ισοδυναμούσαν με  επιστροφή στην πολιτική της λιτότητας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και θα οδηγούσαν σε άνιση μεταχείριση των μεμονωμένων κρατών μελών. Δεν χρειαζόμαστε καμία τρόικα, κανέναν ελεγκτή, καμία επιτροπή για την ανάπτυξη προγραμμάτων μεταρρύθμισης σε κάποια χώρα, αλλά γρήγορη και στοχοθετημένη βοήθεια. Αυτό είναι ακριβώς που μπορεί να προσφέρει ο ΕΜΣ, εάν τον αναπτύξουμε συνετά», τονίζουν. 

Οι δύο σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί υποστηρίζουν περαιτέρω την δημιουργία ενός Ταμείου Εγγυοδοσίας, «το οποίο θα εξασφαλίζει δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ένα ευρωπαϊκό επίδομα για εργασία βραχείας διάρκειας. Και τα δύο μέτρα συζητούνται ήδη εντός της Ευρωπαϊκης Ένωσης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα