Νάγκελ (Bundesbank): Η ΕΚΤ πρέπει να δράσει αποφασιστικά για τον πληθωρισμό

Νάγκελ (Bundesbank): Η ΕΚΤ πρέπει να δράσει αποφασιστικά για τον πληθωρισμό

«Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη δεν θα επιβραδυνθεί από μόνος του», δήλωσε ο Γιοακίμ Νάγκελ, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, όπου αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και μία ακόμα μεγαλύτερη αύξηση τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα τόνισε πως «η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι τέτοια που θα επιτρέψει την καταπολέμηση του πληθωρισμού».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, μία μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από πλευράς ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο -θέση που υποστηρίζει σθεναρά τους τελευταίους μήνες ο Γερμανός τραπεζίτης- θα πραγματοποιηθεί σε περίπτωση που οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ «δείξουν» πως το outlook για τον πληθωρισμό παραμένει σε μη αποδεκτά επίπεδα.

Σημειώνεται παράλληλα, πως σύμφωνα με τις προβλέψεις της Bundesbank, ο πληθωρισμός στη Γερμανία εκτιμάται πως θα κυμανθεί στο 7,1% για το 2022 και θα μειωθεί στο 4,5% το 2023 και στο 2,6% το 2024, ενώ η ανάπτυξη της οικονομίας δε θα ξεπεράσει το 1,9% για φέτος, ενώ το 2023 εκτιμάται πως το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% και κατά 1,8% το 2024.