8ος χρόνος, ημέρα 2396η
Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

Μytilineos: Τα ρεκόρ θα συνεχιστούν και το 2022

Μytilineos: Τα ρεκόρ θα συνεχιστούν και το 2022

Το 2021 έκλεισε χωρίς εκπλήξεις για τον όμιλο Μυτιληναίου αφού στο δ’ τρίμηνο όλες οι δραστηριότητες κατέγραψαν ισχυρές επιδόσεις σπάζοντας το εποχικό μοτίβο, υποστηρίζοντας τους αρχικούς στόχους της διοίκησης. Το ότι δεν υπήρχαν εκπλήξεις δεν σημαίνει ότι το 2021 ήταν περίπατος στο πάρκο. Κάθε άλλο. Τα αποτελέσματα ήρθαν μετά από συστηματικές προσπάθειες επενδύσεων, μείωσης κόστους και αντοχής απέναντι σε πρωτοφανείς αντιξοότητες (πανδημία, ενεργειακή κρίση).

Παρά τα καθαρά κέρδη ρεκόρ των 162 εκατ. ευρώ στο μυαλό των περισσότερων επενδυτών η περυσινή χρήση ήταν μεταβατική, η πραγματική δυναμική του ομίλου θα φανεί φέτος καθώς η ωρίμανση των επενδυτικών πλάνων θα προσθέσει σε δυναμικότητα, δραστηριότητα και κέρδη.

Αναμενόμενα οι κεφαλαιουχικές ανάγκες των 380 εκατ. ευρώ (το 81% αφορούσε τη νέα μονάδα φυσικού αερίου) το 2021 ανέβασαν την καθαρή δανειακή θέση στα 803 εκατ. ευρώ. Παρά την ένταση των επενδύσεων η ρευστότητα παραμένει ικανοποιητική με την ταμειακή θέση να βρίσκεται στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος δανεισμού υποχώρησε από το 2,6% στο 2,4%. Το μέγεθος κρίνεται επαρκές καθώς οι φετινές ανάγκες σε κεφαλαιουχικές επενδύσεις αναμένεται να προσεγγίσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία συνεπής στην παράδοση των τελευταίων ετών συνέχισε τη διανομή μέρους της καθαρής κερδοφορίας παρά το απαιτητικό πρόγραμμα επενδύσεων. Τα 42 λεπτά μέρισμα συνιστούν μια ικανοποιητική μερισματική απόδοση (~2,7%), η αποκοπή είναι προγραμματισμένη για τις 24 Ιουνίου (Τακτική Γενική Συνέλευση στις 2 Ιουνίου).

Το 2022 ξεκίνησε με δύναμη, αφενός οι τιμές του Αλουμινίου βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά (συνδυαστικά με την ισοτιμία του ευρώ/Δολαρίου και τα premium παράδοσης) αφετέρου η παραγωγή πλέον βρίσκεται στο ιστορικό υψηλό των 250Kt, στις ΑΠΕ το ανεκτέλεστο των έργων τρίτων βρίσκεται στα 351 εκατ. ευρώ ενώ στα έργα προς ολοκλήρωση περιλαμβάνονται 1.900 MW σε ώριμο στάδιο. Στην ενέργεια τα μεγέθη θα αλλάξουν δραστικά με την εκκίνηση του εργοστασίου φυσικού αερίου το οποίο θα μπει σε εμπορική λειτουργία στο γ’ τρίμηνο. Στους μακροπρόθεσμους στόχους του ομίλου είναι η ουδετεροποίηση του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050 με πολλαπλές δράσεις σε όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου.

Μετά το «μεταβατικό» 2021, το 2022 αναμένεται πλέον να φέρει καθαρά κέρδη 260 εκατ. ευρώ, μια εκτίμηση που επαναδιατυπώθηκε χθες υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε ακραία αρνητικά γεγονότα. Πρόκειται για μια αύξηση κοντά στο 60% η οποία δεν έρχεται μετά από μια μέτρια χρήση αλλά μετά από ένα ιστορικό υψηλό κερδών. Ακούγοντας πάντως τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι και το 2022 θα είναι πάλι μεταβατική χρονιά. Το μεγάλο ρεκόρ θα έρθει το 2023.