Mojestik: Μια startup που φροντίζει για τη διατροφή των κατοικίδιων

Mojestik: Μια startup που φροντίζει για τη διατροφή των κατοικίδιων

Είναι ασφαλώς ενδιαφέρον και εξαιρετικά αισιόδοξο σε μια εποχή τόσο δύσκολη όσο η σημερινή, να βλέπεις νέους ανθρώπους να δημιουργούν από το μηδέν μια δική τους δουλειά, να «χτίζουν» με πείσμα, επιμονή και όραμα στην ιδέα που συνέλαβαν και να καταφέρνουν να έχουν μάλιστα πολύ σύντομα και κέρδη από αυτή τους τη δραστηριότητα.

Μια τέτοια ιδέα είναι η Mojestik, μια startup που ίδρυσε προ 4ετίας στη Θεσσαλονίκη ο κ. Ηλίας Παντελάκης και την τελευταία διετία έχει κέρδη, παραγγελίες και δουλειές, ενώ απασχολούνται συνολικά τρία άτομα. Μάλιστα, καταφέρνει και προχωρεί σε επενδύσεις με ίδια κεφάλαια χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση ή δανεισμό.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο της ποιοτικής τροφής για κατοικίδια, από την παρασκευή έως την παράδοση μέσω σταθερής συνδρομής στους πελάτες. Συνεργάζεται με εργοστάσια παρασκευής ζωοτροφών, παραγγέλνοντας τις τροφές σύμφωνα με τις δικές της συνταγές και προδιαγραφές, ανάλογα με τις ανάγκες των κατοικίδιων των πελατών της, ενώ τις διανέμει με σταθερή συνδρομή στην έδρα των πελατών. Το όνομα Mojestik προέκυψε από τον ημίαιμο Γερμανικό Ποιμενικό που είχε ο ιδρυτής της startup Ηλίας Παντελάκης, ο οποίος μίλησε στο Liberal.

- Κύριε Παντελάκη, μιλήστε μας λίγο για την αρχική σύλληψη της ιδέας της Mojestik στην Αμερική.

Πίσω στο 2013, βρισκόμουν στην Αμερική (στο λεγόμενο Silicon Valley) για την προσπάθεια ανάπτυξης μιας άλλης start-up εταιρείας η οποία εν τέλει δεν καρποφόρησε. Εκεί λοιπόν χρησιμοποίησα για πρώτη φορά το συνδρομητικό μοντέλο αγοράς, επιλέγοντας να αγοράζω ξυραφάκια με αυτόν τον τρόπο. Ήρθα σε επαφή λοιπόν (από τη μεριά του καταναλωτή) με την ευκολία του συνδρομητικού μοντέλου. Αρκετά χρόνια πιο πίσω από το 2013, από πολύ μικρή ηλικία, με θυμάμαι να μεγαλώνω με σκυλιά στο σπίτι.

Μάλιστα η αγαπημένη μου μουσούδα ήταν ένας ημίαιμος Γερμανικός Ποιμενικός, ο οποίος άκουγε στο όνομα Mojestik. Η αγορά τροφής για τον Mojestik ήταν πάντα κάτι που με αποσπούσε από το παιχνίδι μαζί του γιατί θυμάμαι πήγαινα με τους γονείς μου να την προμηθευτούμε κάθε μήνα και εγώ δεν έβλεπα την ώρα να γυρίσω σπίτι για να περάσω χρόνο μαζί του. Έτσι λοιπόν μετά από πολλά χρόνια σκέφτηκα πως θα ήταν πολύ βολικό να εφαρμοστεί το συνδρομητικό μοντέλο στην αγορά της τροφής για κατοικίδια.

- Είστε μια εταιρεία που ήδη δραστηριοποιείστε στη Θεσσαλονίκη εδώ και μια 4ετία. Υπάρχουν κέρδη; Βλέπετε προοπτικές;

Η εταιρεία μας είναι κερδοφόρος τα τελευταία δύο έτη και καταφέρνει και προχωρεί σε επενδύσεις με ίδια κεφάλαια χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση ή δανεισμό. Ο λόγος που καταφέρνουμε και είμαστε σε αυτά τα επίπεδα είναι οι χιλιάδες πελάτες μας σε όλη την Ελλάδα που μας εμπιστεύτηκαν επιλέγοντας για τη διατροφή των μικρών τους φίλων, την Mojestik. Θεωρούμε πως είμαστε ακόμη στην αρχή της πορείας μας και όραμά μας είναι να γίνει η Mojestik ένα brand συνώνυμο της ποιότητας στη διατροφή για τα κατοικίδιά μας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

- Τι ακριβώς κάνει η Mojestik; Η παραγωγή πως γίνεται; Συνεργάζεστε με εργοστάσια;

Στη Mojestik σχεδιάζουμε τις τροφές με βάση τις ανάγκες των πελατών μας και σε συνεργασία πάντα με παραγωγούς, δίνουμε τις δικές μας προδιαγραφές και «συνταγές» για να παρασκευάσουμε το τελικό μας προϊόν. Είναι λοιπόν τροφές που έχουν σχεδιαστεί στην Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των κατοικίδιων εδώ στην Ελλάδα.

- Υπάρχουν σκέψεις για να αυξήσετε την παλέτα των προϊόντων σας πέραν των τροφών για κατοικίδια ή και να μπείτε στο παραδοσιακό δίκτυο πωλήσεων, πέρα από το διαδίκτυο;

Είμαστε σε διαρκή μελέτη για τη δημιουργία νέων τροφών και το αντίστοιχο τμήμα δεν σταματάει να επενδύει χρόνο στο να κάνει δοκιμές. Όσον αφορά την εμπορική πολιτική μας, βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου ευελπιστούμε να καταφέρουμε να μεταφράσουμε το μερίδιό μας στην online αγορά, στην offline αγορά και το παραδοσιακό κανάλι διάθεσης.

- Πως μπήκατε στο Διαγωνισμό NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας; Ποια είναι τα οφέλη που αποκομίσατε;

Η συμμετοχή μας στον Διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας αποδείχθηκε προσοδοφόρα, καθώς πέρα από το χρηματικό έπαθλο που λάβαμε, πολύ σημαντικό για εμάς ήταν η καθοδήγηση για τα επόμενά μας βήματα. Οι συμβουλές από έμπειρα στελέχη της Τράπεζας καθώς και η δικτύωση που αποκομίσαμε μετά το Διαγωνισμό είναι για εμάς το μεγαλύτερο όφελος που μπορεί να έχει μια νέα εταιρία στα πρώτα της βήματα. Σαφώς και το χρηματικό έπαθλο δίνει ένα extra κίνητρο για την συμμετοχή.