Μεταξύ 400-450 εκατ ευρώ οι προσφορές για ΔΕΣΦΑ

Μεταξύ 400-450 εκατ ευρώ οι προσφορές για ΔΕΣΦΑ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Προσφορές που συντηρούν τις προσδοκίες για υψηλό τελικό τίμημα κατέθεσαν οι δύο διεκδικητές του 66% του ΔΕΣΦΑ ο οποίος ελέγχει το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου. Αμφότερες κινήθηκαν σύμφωνα με τις πληροφορίες του Liberal μεταξύ 400 και 450 εκατ ευρώ, γεγονός που επιτρέπει στους πωλητές να εκτιμούν ότι το τελικό τίμημα θα κινηθεί κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, μετά και τη πρόσκληση από το ΤΑΙΠΕΔ να βελτιώσουν τις προσφορές τους.

Αν και φυσικά δεν δημοσιοποιήθηκαν τα τιμήματα, εντούτοις είναι προφανές ότι η μεταξύ τους διαφορά κινείται χαμηλότερα από το 15%, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ο σχετικός όρος του διαγωνισμού προκειμένου να υπάρξει και δεύτερος κύκλος προσφορών.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, και δεδομένου ότι θα υπάρξει πλειοδοσία, αμφότεροι οι πωλητές (το ΤΑΙΠΕΔ που πουλά το 31%, και τα ΕΛΠΕ που πωλούν το 35% του ΔΕΣΦΑ), εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί ένα ποσό κοντά ή και πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ, στο ιδανικό σενάριο. Σε κάθε πάντως περίπτωση θα είναι υψηλότερο από τα 400 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει πριν από πέντε χρόνια η αζέρικη Socar.

Στην παραδοχή ότι τα τιμήματα κυμαίνονται στα προαναφερθέντα ποσά προχώρησε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, ο οποίος δήλωσε ότι:«Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος υποβολής προσφορών για το 66% του ΔΕΣΦΑ. Το προσφερόμενο τίμημα υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ, που είχαν προκύψει κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν κινούνται μεταξύ των ορίων που έθεσαν οι δύο ανεξάρτητοι αξιολογητές. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος βελτιωμένων προσφορών που θα ολοκληρωθεί εντός λίγων εβδομάδων.»

«Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος υποβολής προσφορών για το 66% του ΔΕΣΦΑ. Το προσφερόμενο τίμημα υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ, που είχαν προκύψει κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν κινούνται μεταξύ των ορίων που έθεσαν οι δύο ανεξάρτητοι αξιολογητές. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος βελτιωμένων προσφορών που θα ολοκληρωθεί εντός λίγων εβδομάδων.»

Στη μία πλευρά του γηπέδου στοιχίζονται κάτω από την ίδια κοινοπραξία, τρεις από τους πιο ισχυρούς διαχειριστές δικτύων φυσικού αερίου της Ευρώπης: η ιταλική Snam, η βελγική Fluxys, και η ισπανική Enagas. Είναι και οι τρεις βασικοί μέτοχοι του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2020, μεταφέροντας αζέρικο αέριο μέσω Ελλάδας, και Αλβανίας στην Ιταλία και από εκεί σε χώρες της Κ.Ευρώπης. Στόχος τουw είναι η απεξάρτησή τους από τη Ρωσία, γι αυτό και ο αμερικανικός παράγοντας παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις.

Απέναντι στην "ευρωπαϊκή συμμαχία", αντιπαρατίθεται το σχήμα της θεωρητικά "μικρής" ισπανικής Reganosa, μαζί με τη ρουμανική Transgaz, και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD). Ο πρόεδρος της τελευταίας Suma Chakrabarti συναντήθηκε προ ημερών με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας πως μέσα στο 2018, η τράπεζα θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 400-600 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση και σε συνεργασία με την Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (ΕΛΠΕ), στην αποσφράγιση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για την απόκτηση ποσοστού 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ), των παρακάτω δύο (2) επενδυτικών σχημάτων:

- Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagas Internacional S.L.U. και Fluxys S.A.Κοινοπραξία εταιρειών Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz

- S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).

Σύμφωνα με τους όρους της ανωτέρω διαγωνιστικής διαδικασίας, ζητήθηκε η υποβολή βελτιωτικών προσφορών, οι οποίες θα αξιολογηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.