Με «καύσιμο» 1,5 δισ. ευρώ παίρνει μπροστά η οικονομία μετά το Πάσχα
«Πακέτο Επανεκκίνησης»

Με «καύσιμο» 1,5 δισ. ευρώ παίρνει μπροστά η οικονομία μετά το Πάσχα

«Καύσιμο» αξίας άνω των 1,5 δισ. ευρώ θα διοχετεύσει στην αγορά το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το Πάσχα.

Η κυβέρνηση, έχει συνθέσει ένα ολιστικό σχέδιο το οποίο προβλέπει την επιτάχυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών, το άνοιγμα όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων μέσα στον Μάιο με όπλο τα self tests αλλά και την εφαρμογή ενός ακόμη πακέτου μέτρων στήριξης.

Στόχος αυτή την φορά είναι να σηκωθούν τα ρολά -ύστερα από έξι μήνες που παραμένουν κατεβασμένα- με γεμάτα ταμεία ώστε να γεμίσουν τα ράφια, και τα ψυγεία της εστίασης με πρώτες ύλες αλλά και να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές στις τουριστικές ή άλλες επιχειρήσεις που απαιτούνται ύστερα από έξι μήνες κλεισούρας.

Μπορεί να μην υπάρξει 8η επιστρεπτέα προκαταβολή, ωστόσο έχει σχεδιαστεί και προωθείται για διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα πακέτο χορήγησης ρευστότητας για τις τουριστικές επιχειρήσεις αντίστοιχο με αυτό της εστίασης.

Επίσης, δεν αποκλείεται μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές για το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου, ενώ αναμένεται να παραταθούν υφιστάμενα μέτρα όπως η αναστολή των συμβάσεων εργασίας αλλά και το κούρεμα ενοικίου και για τον Μάιο ώστε οι επιχειρήσεις να μην πέσουν στα βαθιά με το που θα σηκώσουν τα ρολά τους.

Πώς προκύπτουν τα (τουλάχιστον) 1,5 δισ. ευρώ που θα ανεβάσουν τον τελικό λογαριασμό των μέτρων στήριξης ενδεχομένως και πάνω από τα 38 δισ. ευρώ; Η εστίαση θα πάρει πάνω από 300 εκατ. ευρώ ως ενίσχυση που θα αντιστοιχεί στο 7% του ετήσιου περυσινού τζίρου.

Το αντίστοιχο πρόγραμμα για τον τουρισμό θα έχει επίσης προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ. περίπου 130 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους κλειστούς επαγγελματίες κατά τον μήνα Απρίλιο ως εφάπαξ ενίσχυση που θα κυμανθεί από 500 έως 4000 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων και το πόσες ημέρες έμεινε κλειστή η επιχείρηση.

Αν προστεθεί και το κόστος από τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας (με τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που θα δοθούν) αλλά και το κόστος από την έκδοση των «κουπονιών» που θα συμψηφιστούν με φόρους (σ.σ είναι τα 500 εκατ. ευρώ του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών του 2019 αλλά και του προγράμματος που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 1,2 και 3 να λάβουν κουπόνια για πληρωμή φόρων αντί να κουρέψουν την υποχρέωσή τους), τότε μαζεύεται το συγκεκριμένο ποσό.

Ο στόχος;

Η… στρωτή επανεκκίνηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ειδικά κατά τον πρώτο μήνα να είναι μειωμένο το μισθολογικό κόστος, λόγω των αναστολών, μειωμένο το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων δεδομένου ότι θα αρχίσει να τρέχει το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, μειωμένα τα πάγια έξοδα λόγω του κουρέματος του ενοικίου, αλλά τα ταμεία γεμάτα λόγω της χορήγησης κεφαλαίου κίνησης.