7ος χρόνος, ημέρα 2177η
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

Με δασμούς άνω των 3 δισ. απειλούνται οι γερμανικές επιχειρήσεις σε περίπτωση σκληρού Brexit

Με δασμούς άνω των 3 δισ. απειλούνται οι γερμανικές επιχειρήσεις σε περίπτωση σκληρού Brexit

Ένα σκληρό Brexit θα οδηγούσε σε επιπλέον δασμούς άνω των 3 δισεκ. ευρώ για τις γερμανικές επιχειρήσεις κατ' έτος, όπως ανακοίνωσε σήμερα γερμανικό ινστιτούτο, προσθέτοντας ότι οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Βρετανία θα μπορούσαν να μειωθούν έως και κατά 57%.

Το οικονομικό ινστιτούτο IW στην Κολονία ανακοίνωσε ότι ένα σκληρό Brexit θα πλήξει τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας – που απασχολεί περίπου 800.000 ανθρώπους στη Γερμανία και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της χώρας – ιδιαίτερα σοβαρά καθώς θα επιβαρυνθεί με περίπου 60% αυτού του επιπλέον κόστους.

Σύμφωνα με το IW, περίπου το 5% του ΑΕΠ της Γερμανίας εξαρτάται είτε άμεσα είτε έμμεσα από το εμπόριο με τη Βρετανία, καθιστώντας την τον τρίτο πιο σημαντικό εμπορικό εταίρο για τις γερμανικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, το IW πρόσθεσε: «Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά στο άμεσο μέλλον».

Αναφερόμενος σε μια πιθανή μεγάλη μείωση στις γερμανικές εξαγωγές προς τη Βρετανία στην περίπτωση ενός σκληρού Brexit, ο ερευνητής του IW Μάρκος Γιουνγκ δήλωσε: «Αυτό το τρομερό σενάριο αναμένεται να αναγκάσει τους πολιτικούς να ενεργήσουν εποικοδομητικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ