Μarkit: Σε χαμηλό 13 μηνών ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Ευρωζώνη

Μarkit: Σε χαμηλό 13 μηνών ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Ευρωζώνη

Επιβραδύνθηκε περαιτέρω στην έναρξη του β΄ τριμήνου η δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών Markit.

Ωστόσο, ισχυρή παρέμεινε η επέκταση της δραστηριότητας, καθώς οι πελάτες αντιπαρήλθαν σε μεγάλο βαθμό τις αυξανόμενες τιμές, αν και έχει επιβραδύνει σημαντικά από το ιστορικό ρεκόρ που σημείωσε τον Δεκέμβριο του 2017.

Ειδικότερα, ο τελικός μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit υποχώρησε σε χαμηλό 13 μηνών στις 56,2 μονάδες τον Απρίλιο συγκριτικά με τις 56,6 μονάδες τον Μάρτιο. Η τελική μέτρηση ξεπέρασε την αρχική εκτίμηση που τοποθετούσε τον δείκτη στις 56,0 μονάδες.

«Ο μεταποιητικός τομέας είδε την ανάπτυξη να εξασθενεί περαιτέρω στην αρχή του δεύτερου τριμήνου, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ο συνολικός ρυθμός επέκτασης παραμένει ενθαρρυντικά σταθερός», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που θα πρόκειται να δημοσιευτούν αργότερα, αναμένεται να δείξουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης επεκτάθηκε κατά 0,4% το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με το 0,6% που επιτεύχθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες του 2017.

«Αν και η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί αισθητά σε σχέση με την αρχή του έτους, ο Δεκέμβριος είχε δει τις καλύτερες επιδόσεις σε πάνω από 20 χρόνια συλλογής δεδομένων έρευνας, με τη δραστηριότητα του εργοστασίου να αυξάνεται με μη βιώσιμο ρυθμό», συνέχισε ο Γουίλιαμσον.