Μ. Πομπέο: Οι ΗΠΑ και η Βραζιλία πρέπει να μειώσουν τις εισαγωγές από την Κίνα

Μ. Πομπέο: Οι ΗΠΑ και η Βραζιλία πρέπει να μειώσουν τις εισαγωγές από την Κίνα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε τη Δευτέρα ότι, καθώς οι ΗΠΑ και η Βραζιλία ενισχύουν την εμπορική τους συνεργασία, θα πρέπει να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, για την ασφάλειά τους.

Σε διαδικτυακή σύνοδο για την ενίσχυση της συνεργασίας ΗΠΑ-Βραζιλίας με στόχο την ανάκαμψη από την πανδημία, ο Πομπέο υπογράμμισε τη σημασία της επέκτασης των διμερών οικονομικών δεσμών, δεδομένου του «τεράστιου κινδύνου» που αποτελεί η σημαντική συμμετοχή της Κίνας στις οικονομίες των δύο χωρών.

Η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να ενισχύσει τους δεσμούς με τη Βραζιλία και να δημιουργήσει ένα αντίβαρο στην Κίνα, ευελπιστώντας να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση σε αυτόν τον ανταγωνισμό «υπερδυνάμεων»., σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου επιθυμεί αυτή τη σχέση, δυσκολεύεται όμως από το γεγονός ότι η Κίνα αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Βραζιλίας.

Εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πομπέο, είπε ότι κάποιοι Αμερικανοί πολιτικοί επιχειρούν να «σπείρουν τη διχόνοια», προσθέτοντας ότι η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Βραζιλίας είναι ανθεκτική και βρίσκει ευρεία υποστήριξη και στις δύο χώρες.