8ος χρόνος, ημέρα 2271η
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022

Λαγκάρντ: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2%

Λαγκάρντ: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2%
AP Images

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα μειωθεί από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία αναρριχήθηκε φέτος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να φτάσει στο στόχο του 2%, δήλωσε την Παρασκευή η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η δέσμευσή μας για σταθερότητα των τιμών παραμένει ακλόνητη», τόνισε σε ομιλία της η Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Reuters. «Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα. Κατανοούμε ότι η αύξηση των τιμών προκαλεί ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους και λαμβάνουμε αυτή την ανησυχία πολύ σοβαρά», πρόσθεσε.

Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ διαθέτει την ευελιξία για να ανταποκριθεί σε μια σειρά περιστάσεων προσθέτοντας ότι οι κινητήριες δυνάμεις του πληθωρισμού είναι στην πραγματικότητα τροχοπέδη στην ανάπτυξη. «Οι υψηλότερες τιμές στην ενέργεια μειώνουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών και την εμπιστοσύνη, ενώ η δυσλειτουργία στις εφοδιαστικές αλυσίδες οδηγεί σε ελλείψεις στον μεταποιητικό τομέα», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 5% τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί για το νομισματικό μπλοκ των 19 χωρών και υπερδιπλάσιο του στόχου, καθώς το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες ώθησαν προς τα πάνω τις τιμές για μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών.

Η ΕΚΤ υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η αύξηση των τιμών θα υποχωρήσει από μόνη της, αλλά η Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προσαρμόσει την πολιτική της εάν χρειαστεί.