Κρίσιμος κρίκος η Ελλάδα για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου

Κρίσιμος κρίκος η Ελλάδα για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου

(Φωτ.: Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος Επίτροπος για την Ενεργειακή Ένωση, Maros Sefcovic, αναμένεται να δώσει το παρών στη συνάντηση στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.)

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Τη σημασία, αλλά και την πρόοδο που παρουσιάζει ένα πακέτο έργων στην Ελλάδα, τα οποία στηρίζουν και ενισχύουν τον Νότιο Διάδρομο, ο οποίος θα φέρει το αζέρικο φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές, θα παρουσιάσει η Ελλάδα στη δεύτερη συνάντηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιείται σήμερα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, με την παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιου Επίτροπου για την Ενεργειακή Ένωση, Maros Sefcovic, και υπό την αιγίδα του Προέδρου της χώρας, Ilham Aliyev.

Στη συνάντηση αυτή, που πραγματοποιείται ένα χρόνο μετά την πρώτη, η οποία έγινε, επίσης, στο Μπακού, έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Ενέργειας από την Ιταλία, τη Γεωργία, την Τουρκία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Κροατία, εκπρόσωποι, από τις τράπεζες, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development/EBRD), Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων/ΕΤΕπ (European Investment Bank/EIB) και Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (Asian Development Bank/ADB), του TANAP και του TAP, του Διεθνούς Χρηματοδοτικού Οργανισμού (International Finance Corporation/IFC), καθώς και ο ειδικός για τα ενεργειακά ζητήματα, Αμερικανός Amos Hochstein. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Τα 4 έργα που θα παρουσιαστούν

Ο αγωγός TAP, που διέρχεται και από τη χώρα μας, ο ελληνοβουλγαρικός IGB, οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, αλλά και το σχεδιαζόμενο πλωτό τέρμιναλ LNG στην Αλεξανδρούπολη είναι ο συνδυασμός των έργων τα οποία θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά. Πιο συγκεκριμένα:

  • ΑΓΩΓΟΣ TAP. Η αδειοδότηση για τον Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου (Trans Adriatic Pipeline/TAP) έχει προχωρήσει σημαντικά. Η πράξη εγκατάστασης έχει εκδοθεί στις 13 Ιανουαρίου, ενώ στις αρχές Φεβρουαρίου η κοινοπραξία του αγωγού υπέβαλε το φάκελο για την έκδοση της άδειας εγκατάστασης και της κατασκευής των 23 βαλβιδοστασίων. Σε πολύ σύντομο διάστημα αναμένεται να τακτοποιηθούν και τα δύο αυτά θέματα. Σε εκκρεμότητα είναι από τις αρμόδιες τοπικές αρχές διάφορες υποεγκρίσεις, όπως και η άδεια δόμησης για τον Σταθμό Συμπίεσης, στους Κήπους του Έβρου. Το τελευταίο που απομένει είναι η άδεια λειτουργίας για τον αγωγό. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, η έναρξη κατασκευής του TAP προγραμματίζεται για το Μάιο.

  • ΑΓΩΓΟΣ IGB. Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός πρόκειται να συνδεθεί με τον TAP και αποτελεί μέρος του Vertical Corridor, που θα συνδέσει την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία με τις αγορές της Ευρώπης. Σήμερα, ολοκληρώνεται η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων δέσμευσης χωρητικότητας, στο πλαίσιο του market test, που αποτελεί πρόκριμα για την έναρξη κατασκευής και αυτού του έργου.

 

  • ΠΛΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ LNG ΣΤΗΝ ΕΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ. «Εργαλείο» προκειμένου να ξεκλειδώσει η κατασκευή κι αυτού του έργου θεωρείται ο IGB, συνεπώς, τα αποτελέσματα του market test που αναμένονται σήμερα, είναι κρίσιμα και για τα δύο projects. Το σταθμό στην Αλεξανδρούπολη «τρέχει» η εταιρία Gastrade, του ομίλου Κοπελούζος, με τη ΔΕΠΑ και την αμερικανική Cheniere να έχουν δώσει, καταρχήν, τη συγκατάθεση τους για τη συμμετοχή σε ένα κοινό επιχειρηματικό σχήμα, που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση του.

(Φωτ.: Πλώρη πλωτής μονάδας ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης. Το έργο του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης αποτελεί ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό και υψηλής τεχνολογίας έργο που αποτελείται από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου το φυσικό αέριο προωθείται στο Εθνικό Σύστημα (Μεταφοράς) Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και από εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές.)

  • ΣΤΑΘΜΟΣ ΡΕΒΥΘΟΥΣΑΣ. Ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο που διαδραματίζουν όχι μόνον τώρα, αλλά και μελλοντικά, οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), θα δώσει η ελληνική πλευρά. Ήδη, υλοποιείται το έργο της κατασκευής τρίτης δεξαμενής, που θα αυξήσει τη δυναμικότητα της Ρεβυθούσας και θα την αναδείξει ως τη βασικότερη εθνική υποδομή της χώρας.

(Φωτ.: Άποψη του εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.)

Υπογεγραμμένη δέσμευση

Στη σημερινή συνάντηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου θα κληθούν όλες οι εμπλεκόμενες χώρες να δηλώσουν τη δέσμευση τους για την ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων που τον υποστηρίζουν και για τον λόγο αυτό αναμένεται να υπογραφεί και σχετικό κείμενο (Join Declaration).