7ος χρόνος, ημέρα 2103η
Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021

Κρ. Λαγκάρντ: Καλύτερες οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης

Κρ. Λαγκάρντ: Καλύτερες οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης
APimages

«Αναμένουμε να επιταχυνθεί η οικονομική δραστηριότητα από το τρέχον τρίμηνο», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως υπογράμμισε, οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης του ευρώ είναι καλύτερες, καθώς βελτιώνεται η κατάσταση με την πανδημία και προχωρούν οι εκστρατείες εμβολιασμού.

Σχετικά με τον πληθωρισμό που έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες στην Ευρωζώνη, η Κρ. Λαγκάρντ είπε ότι αυτό οφείλεται κυρίως σε προσωρινούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα οι ισχυρές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Προέβλεψε, πάντως, ότι ο γενικός πληθωρισμός είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω προς το φθινόπωρο.

Για τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης των οικονομιών της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Κρ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε όλους τους τομείς της οικονομίας και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητα για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση που υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης είναι ένα «μεγάλο επίτευγμα» και πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω.

Κληθείσα να σχολιάσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι από την έναρξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, το μακροοικονομικό πλαίσιο έχει αλλάξει ριζικά.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα «πιο χρήσιμο πλαίσιο, με διαφανείς, ευέλικτους και αξιόπιστους δημοσιονομικούς κανόνες για να έχουμε βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές».

Τέλος, σχετικά με τα αρνητικά επιτόκια, η Κρ. Λαγκάρντ είπε ότι έχουν συχνά επικριθεί λόγω των πιθανών παρενεργειών τους, αλλά η εκτίμηση της ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι θετική, καθώς τα οφέλη συνεχίζουν να υπερβαίνουν το κόστος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ