Τζ. Ράις: «Βαρίδι» για την ανάπτυξη τα πλεονάσματα 3,5%

Τζ. Ράις: «Βαρίδι» για την ανάπτυξη τα πλεονάσματα 3,5%

Ξανά στην Αθήνα θα βρεθούν τα κλιμάκια του ΔΝΤ, μαζί με τους υπόλοιπους ευρωπαίους πιστωτές, για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση αλλά και τη συζήτηση για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, ανακοίνωσε πως οι επικεφαλής του Ταμείου θα βρεθούν στην Ελλάδα στις 23 του Σεπτέμβρη στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 4.

Μετά την αξιολόγηση το Ταμείο θα δημοσιεύσει μια δήλωση συμπερασμάτων με τα ευρήματα του ΔΝΤ στο τέλος μιας επίσημης επίσκεψης. Οι αποστολές αναλαμβάνονται ως μέρος τακτικών (συνήθως ετήσιων) διαβουλεύσεων κατά το Άρθρο 4 των Άρθρων της Συμφωνίας του ΔΝΤ, στο πλαίσιο ενός αιτήματος για τη χρήση πόρων του ΔΝΤ, ως μέρος των συζητήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων που παρακολουθούνται από το προσωπικό ή ως μέρος άλλου τύπου παρακολούθησης οικονομικών εξελίξεων από το προσωπικό.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου σχετικά με το αν η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ - ότι είναι υπερβολικός ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας - αποτελεί μια έμμεση παραδοχή λάθους από την πλευρά του Ταμείου, καθώς εν τέλει υπερψηφίστηκε το ποσοστό, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απάντησε: «πάντα λέγαμε ότι το 3,5% ήταν φιλόδοξο» και πως αποτελεί βαρίδι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι να υλοποιηθούν αξιόπιστες πολιτικές για μια πιο ολοκληρωμένη ανάπτυξη.

Τέλος, ο Τζέρι Ράις ανέφερε πως δεν έχει κάποιο σχόλιο για τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης, τις οποίες και θα αξιολογήσουν τα τεχνικά κλιμάκια όταν έρθουν στην Αθήνα.