Κλείνουν με νόμο οι «τρύπες» στην εποπτεία των τραπεζών

Κλείνουν με νόμο οι «τρύπες» στην εποπτεία των τραπεζών

Σχέδιο Νόμου με το οποίο θωρακίζεται περαιτέρω η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών κατέθεσε η κυβέρνηση χθες στη Βουλή. Όπως ανέφερε ο αρμόδιος για το τραπεζικό σύστημα, υφυπουργός Οικονομικων Γ. Ζαββός με το νομοσχέδιο ενισχύονται ακόμα περισσότερο οι τράπεζες απέναντι σε νέους και επερχόμενους κινδύνους προκειμένου να μπορέσουν να καταστούν «ιμάντες» μεταφοράς πιστώσεων κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, υπό το φως νέων τραπεζικών πρακτικών επικαιροποιούνται οι εποπτικές εξουσίες καθώς και τα μέτρα διατήρησης κεφαλαίου.

Πρώτος σταθμός στη διαδικασία αυτή αποτελεί η ακριβής αποτύπωση της θέσης των τραπεζών και των ενδεχόμενων κεφαλαιακών αναγκών που θα απαιτηθούν. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία των πανευρωπαϊκών τεστ αντοχής των τραπεζών σε ακραίες συνθήκες από την ΕΒΑ. Όπως εξήγησε στη Βουλή ο διευθυντής της διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας Ελλάδος, Σπύρος Παντελιάς, η σχετική άσκηση προσομοίωσης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο.

Στην άσκηση αυτή μετέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς Eurobank και Αlpha Bank, ενώ η Τράπεζα Αττικής ήδη έσπευσε να αποκαλύψει τις ζημίες της. Οπότε τότε θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε το ενδεχόμενο πρόσθετων ζημιών και το κατά πόσο διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να τις καλύψουν.

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι οι πιστώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης να φθάσουν στην πραγματική οικονομία καθώς μόνον έτσι θα ολοκληρωθεί ο παραγωγικός μετασχηματισμός της.

Για το λόγο αυτό χρειάζονται ισχυρά πιστωτικά ιδρύματα απαλλαγμένα από τα βαρίδια των κόκκινων δανείων και των υπερβολικών εξόδων, Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΤΟΕ από το 2018 μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει 5.500 εργαζόμενοι μέσων των εθελουσίων εξόδων, ενώ έχουν κλείσει 280 τραπεζικά καταστήματα.

Όπως εξήγησε ο κ. Ζαββός μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, αυτή τη στιγμή, θα αποτελέσουν ένα κομβικό σημείο των μεταβολών στον μετασχηματισμό των ευρωπαϊκών οικονομιών και υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν επενδύσεις της τάξης των 330 δισ. ευρώ για κάθε χρονιά μέχρι το 2030. Τα λεφτά αυτά, θα πάνε, σε επενδύσεις κλιματικής αλλαγής και ενεργειακούς στόχους. Περί τα 125 δισ. ευρώ ετησίως, θα δοθούν στη λεγόμενη ψηφιακή μετάβαση.

Όλα αυτά τα λεφτά, «θα σηκωθούν», με προσφυγή από τα ευρωπαϊκά όργανα, στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμειο Εγγυοδοσίας από τα οποία έχουν δοθεί δάνεια ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ σε περίπου 40.000 επιχειρήσεις. Επιπλέον, έχουν ήδη υλοποιηθεί οι 6 πρώτοι κύκλοι της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» και έχουν διοχετευθεί 7,3 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ από αύριο Τετάρτη ξεκινά η υποδοχή των αιτήσεων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις για δάνεια Επενδυτικού σκοπού μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ. Τα δάνεια θα δοθούν από τις εμπορικές τράπεζες σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακη Τράπεζα. Το ύψος των επενδυτικών δανείων μπορεί να κυμαίνεται από 25.000 ευρώ έως και 1.500.000 ευρώ, με την διάρκεια αποπληρωμής τους να κυμαίνεται από 5 έως 10 χρόνια.