Κινεζική πρόταση για εξαγορά ποσοστού της ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft

Κινεζική πρόταση για εξαγορά ποσοστού της ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft

Σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά μεριδίου της πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft βρίσκονται Κινέζοι και Ρώσοι, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Αν και οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο, αναμφίβολα σηματοδοτούν την πρόθεση των δύο χωρών να ενισχύσουν περαιτέρω τους ενεργειακούς τους δεσμούς.

Άλλωστε, η Rosneft, εκτός από το ότι είναι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, έχει ισχυρούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, ενώ το κράτος διατηρεί το 50% των μετοχών της. Από το υπόλοιπο, το 19,75% ανήκει στη βρετανική BP, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοινώθηκε η πώληση του 19,5% στην κοινοπραξία της Glencore και της Qatar Investment Authority, έναντι 11,8 δισ. δολαρίων. Απαιτείται δε ειδική απόφαση, υπογεγραμμένη από τους Vladimir Putin και Dmitri Medvedev, προκειμένου το μερίδιο του κράτους να πέσει κάτω από το 50%. 

Από την πλευρά της Rosneft, το μοναδικό επίσημο σχόλιο ήταν ότι η εταιρεία «δεν κατέχει τις μετοχές της και, ως εκ τούτου, δεν τις πουλά». Οι άλλοι μέτοχοι δεν σχολίασαν τις πληροφορίες περί διαπραγματεύσεων με τους Κινέζους.

Με βάση, πάντως, τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin, έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο συναντήσεις με τον πρόεδρο του κινεζικού ενεργειακού ομίλου CEFC, που παρουσιάζεται ως ο επίδοξος αγοραστής. Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ρωσία έχει υπερσκελίσει τη Σαουδική Αραβία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου για την κινεζική αγορά. 

Σε κάθε περίπτωση, οι Κινέζοι και ειδικά ο CEFC κινούνται ιδιαιτέρως επιθετικά στον τομέα της ενέργειας. Πρόσφατα, ο όμιλος κατέβαλε σχεδόν 900 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει το 4% ενός κοιτάσματος στο Αμπού Ντάμπι, ενώ έχει συμφωνήσει να εξαγοράσει το 51% τις κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου του Καζαχστάν KMGI, καθώς και το 20% της εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Cowen Group, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

 

Διαβάστε ακόμη

Στο Δ.Σ. του ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου Rosneft ο Gerhard Schroeder