Κίνα: Οι αεροπορικές ακύρωσαν συνολικά την προμήθεια 100 αεροσκαφών από τις Boeing και Airbus

Κίνα: Οι αεροπορικές ακύρωσαν συνολικά την προμήθεια 100 αεροσκαφών από τις Boeing και Airbus

Οι τρεις μεγάλες κρατικές αεροπορικές εταιρείες της Κίνας ανέστειλαν την προμήθεια περισσότερων από 100 αεροσκαφών από την Boeing και την Airbus πέρυσι – την ώρα που διατήρησαν κάθε παραγγελία από την Commercial Aircraft Corp. της Κίνας, σε μια επίδειξη υποστήριξης για τον εγχώριο κατασκευαστή κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η επιλογή τους υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της COMAC, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Asia Nikkei που επικαλείται τα στοιχεία. Ωστόσο, δεδομένης της κυριαρχίας των αμερικανικών και ευρωπαϊκών αεροσκαφών, οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να εκπληρώσουν τις περισσότερες παραγγελίες τους τα επόμενα χρόνια, προσθέτει το ρεπορτάζ.

Οι τρεις μεγάλοι κινεζικοί αερομεταφορείς –η China Southern Airlines, η China Eastern Airlines και η Air China– ανέστειλαν την προμήθεια συνολικά 58 αεροσκαφών από την Boeing και 53 από την Airbus το 2020, σύμφωνα με την Nikkei Asia.

Η COMAC έχει κεντρική σημασία για τη φιλοδοξία της Κίνας να κατασκευάσει εμπορικά αεροσκάφη μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους σε έναν τομέα στον οποίο κυριαρχούν εδώ και καιρό οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. 

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς τους οποίους επικαλείται η ιστοσελίδα, αυτό θα μπορούσε να πάρει χρόνια.