Κίνα: Η άνοδος της τιμής του χοιρινού εκκολάπτει την επόμενη κρίση

Κίνα: Η άνοδος της τιμής του χοιρινού εκκολάπτει την επόμενη κρίση

Της Μαίρης Βενέτη

Το ενδεχόμενο απότομης επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας αποτελεί μία από τις σοβαρότερες απειλές για την παγκόσμια ανάπτυξη καθώς πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο ρυθμός ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο καταδεικνύει την επιβράδυνση, καθώς βρέθηκε σχεδόν σε χαμηλό 30 ετών,  ενώ οι πρόσφατες προβλέψεις τόσο από τον ΟΟΣΑ, όσο και από άλλους διεθνείς οργανισμούς, τοποθετούν τον ρυθμό αυτό  πέριξ του 6,1% φέτος και του 5,7% το 2020, από 6,6% το 2018.

Μέχρι τώρα, το Πεκίνο έχει βασιστεί σ' έναν συνδυασμό επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, με ταυτόχρονη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, έναντι να βοηθήσει την οικονομία να ξεπεράσει τη φάση επιβράδυνσης.

Ωστόσο, η κινεζική οικονομία ανταποκρίνεται προφανώς  αργά στα νέα μέτρα στήριξης, όπως η μείωση της φορολογίας, ή  η ενίσχυση του δανεισμού και των επενδύσεων, με αποτέλεσμα πολλοί αναλυτές να εκτιμούν ήδη ότι το Πεκίνο θα αναγκαστεί να λάβει επιπρόσθετα μέτρα στήριξης, ώστε να αποτρέψει μια ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνσή της  οικονομίας και φυσικά την απώλεια θέσεων εργασίας.

Όμως πόσο μεγάλα είναι τα περιθώρια κινήσεων για τις Αρχές του Πεκίνου;

Μήπως ο Κινέζος Πρόεδρος  Σι Τζινπίνγκ έχει μικρότερα περιθώρια κινήσεων, διότι δεν θέλει να προκαλέσει ανησυχία για το ύψος του δημοσίου χρέους;

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έθετε υπό σοβαρή απειλή  τον στόχο του για διπλασιασμό του κινεζικού ΑΕΠ μεταξύ 2010 και 2021, ένα έτος-ορόσημο, μιας και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του Κομουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Το μεγαλύτερο όμως ερώτημα είναι εάν η επιβράδυνση της οικονομίας, καθιστά πιο δύσκολη τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας.

Μιας σταθερότητας που, για το συγκεκριμμένο πολιτικό σύστημα  που έχει σχεδόν εξαλειφθεί από τα τέλη του 20ου αιώνα, βασίζεται σ'έναν  μεγάλο βαθμό από την ικανοποίηση/ηρεμία  των μαζών.

Οι τελευταίες όμως,  είναι αρκετά ικανοποιημένες;

Η εργατική τάξη βρίσκεται υπό πίεση

Ο παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ έχει επιβραδύνει εκ νέου την ασθμαίνουσα ανάπτυξη, ακυρώνοντας ίσως το μεγαλύτερο μέρος των υποστηρικτικών μέτρων της κυβέρνησης.

Δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα.

Οι διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και η άνοδος των τιμών των τροφίμων  συγκαταλέγονται μεταξύ των πολλών παραγόντων ασυνέχειας που αντιμετωπίζει ο ηγέτης της Κίνας.

Σε όλη τη νότια βιομηχανική ζώνη της Κίνας, η εργατική τάξη βρίσκεται υπό πίεση.

Ειδικά στο τμήμα που εκτείνεται από τα σύνορα του Βιετνάμ προς το δέλτα του ποταμού Περλ, η πίεση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί έως ασφυκτική.

Και είναι λογικό, μιας και στη ζώνη αυτή ανήκει: το κέντρο παραγωγής του Dongguan, το οποίο έχει χτυπηθεί ευθέως από τους αμερικανικούς δασμούς, η Shenzhen- η έδρα της Huawei Technologies- αλλά και το Nanning, μια περιοχή που μόλις τώρα επανήλθε στην παραγωγή χοιρινού, μετά την πρόσφατη επιδημία πανώλης των χοίρων.

Στο Bloomberg αυτόν τον καιρό φιλοξενούνται αρκετά άρθρα που περιέχουν συνεντεύξεις ανθρώπων του νότου. 

Είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσες οι συνεντεύξεις αυτές, καθώς είναι δύσκολο να μιλάς για δυσκολίες σε ένα περιβάλλον που δεν «επιβραβεύει» τους αντιφρονούντες.

Παρά ταύτα, πολλοί μιλούν με ειλικρίνεια για την αυξανόμενη δυσκολία να ικανοποιούν απλές ανάγκες της καθημερινότητας τους, αποφεύγοντας βέβαια εντέχνως την οποιαδήποτε ανοιχτή κριτική στην κυβέρνηση.

Κοινό σημείο όλων των συνεντεύξεων ήταν το μεγάλο πρόβλημα που δημιούργησε η άνοδος της τιμής του χοιρινού κρέατος-σχεδόν +50% τον Αύγουστο- σαν απόρροια της επιδημίας της πανώλης των χοίρων.

Μπορεί στη Δύση η εξέλιξη αυτή να μην έκανε αίσθηση, όμως για τον Κινέζο καταναλωτή που το χοιρινό είναι το βασικό συστατικό του δείπνου του, ήταν μια καθοριστική παράμετρος που μείωσε άμεσα το βιοτικό του επίπεδο, γι'αυτό και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές της δυσαρέσκειας του.

Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να διαχειριστεί αποτελεσματικά την άνοδο της τιμής του χοιρινού, παρά το ανώτατο όριο τιμής.

Απεναντίας οι έλεγχοι που τέθηκαν σε εφαρμογή κατέστησαν ζημιογόνες τις πωλήσεις των κρεοπωλών.

Σε μια προσπάθεια της να αντιμετωπίσει και αυτό το πρόβλημα, η κινεζική κυβέρνηση έχει  υποσχεθεί επιδοτήσεις, οι οποίες όμως ακόμα δεν έχουν φανεί στις τσέπες των πωλητών κρέατος.

Επιπλέον οι Κινέζοι αξιωματούχοι   ψάχνουν τρόπους για την τόνωση των προμηθειών χοιρινού κρέατος, όπως η αποδέσμευση των αποθεμάτων κατά τις προσεχείς εθνικές εορτές,  ή η ενίσχυση της αναπαραγωγής μέσω εισαγωγής σπέρματος χοίρου από τη Βόρεια Ευρώπη.

Τους τελευταίους μήνες όμως, το Πεκίνο βρίσκεται πολλές φορές στο έλεος παραγόντων εκτός του έλεγχου του, όπως η κατάρρευση του αριθμού των βιώσιμων χοιρομητέρων αναπαραγωγής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, αν οι τιμές του χοιρινού κρέατος συνεχίσουν να αυξάνονται πολύ γρήγορα, θα επηρεαστεί σοβαρά η ζωή τόσο των κατοίκων των αστικών, όσο και των αγροτικών κέντρων, ιδιαίτερα δε εκείνων που έχουν χαμηλό εισόδημα.

Από τον εμπορικό πόλεμο και τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, μέχρι την κρίση στην εξαιρετικά σημαντική  για την Κίνα αγορά χοιρινού κρέατος, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται απέναντι σ' ένα πλήθος εγχώριων και διεθνών προβλημάτων, με το καθένα από αυτά να έχει τη δυναμική μιας πλήρους κρίσης.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.