Κατέγραψε το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και 29 χρόνια
Κίνα

Κατέγραψε το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και 29 χρόνια

Φρένο στην κινεζική οικονομία επέφερε ο εμπορικός πόλεμος με τον ρυθμό ανάπτυξης να κινείται μεν πάνω από 6% αλλά να υποχωρεί και άλλο σε σχέση με το 2018.  Πρόκειται για τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 1990. 

Ο επίσημος αναπτυξιακός στόχος του Πεκίνου για πέρυσι ήταν μεταξύ 6% και 6,5%, όμως ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Λιού Χε, είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2019 εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 6%.

Στο τελευταίο τρίμηνο η οικονομία κατάφερε να σταθεροποιηθεί, έπειτα από την μεγαλύτερη επιβράδυνση σχεδόν τριών δεκαετιών, χάρη στην αύξηση των επενδύσεων και ενδείξεις ταχύτερης ανάκαμψης, ειδικά μετά την «ανακωχή» μεταξύ Ουάσιγκτον και ΗΠΑ.

Το τρίτο τρίμηνο του 2019 η οικονομία της χώρας κινήθηκε στο 6%, το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν με το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 16 χρόνια.  

Την ίδια ώρα, το ποσοστό γεννήσεων στην Κίνα έπεσε το 2019 στο χαμηλότερο ποσοστό του από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας το 1949, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, κάτι που ενισχύει τις ανησυχίες της για τη γήρανση του πληθυσμού και έλλειψη εργατικού δυναμικού.