7ος χρόνος, ημέρα 2179η
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Και η Kodak μπαίνει στην αρένα των κρυπτονομισμάτων

Και η Kodak μπαίνει στην αρένα των κρυπτονομισμάτων

Επεκτείνεται η μανία με την τεχνολογία blockchain και τα κρυπτονομίσματα που δημιουργούνται χάρη σε αυτήν. Η αμερικανική εταιρεία φωτογραφικών ειδών Kodak ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογίας CES 2018 στο Λας Βέγκας, ότι θα δημιουργήσει και αυτή το δικό της κρυπτονόμισμα, σε συνεργασία με τη βρετανική WENN Digital.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, οι μετοχές της Eastman Kodak πήραν τα πάνω τους στο αμερικανικό χρηματιστήριο, εμφανίζοντας αύξηση έως 120%, καθώς οι επενδυτές είδαν μάλλον με καλό μάτι την πρωτοβουλία της εταιρείας.

Η Eastman Kodak, υπήρξε πρωτοπόρος της φωτογραφίας διαθέτοντας στην αγορά τις πρώτες καταναλωτικές κάμερες τον 19ο αιώνα. Έτσι για πάνω από έναν αιώνα ήταν ένας επιχειρηματικός γίγαντας που τίποτα δεν φαινόταν ικανό να τον απειλήσει. Το πρόβλημα, όμως, με τις επιχειρήσεις όπως η Kodak είναι ότι καταλήγουν δυσκίνητοι και αναποτελεσματικοί, ανίκανοι να αντιδράσουν στα σημάδια της εξέλιξης. Η Kodak απέτυχε να κατανοήσει τη δύναμη της ψηφιακής φωτογραφίας και μέσα σε μόλις μια δεκαετία κατέρρευσε, καταθέτοντας αίτηση πτώχευσης το 2012. Σήμερα είναι μια πολύ μικρότερη εταιρεία που ασχολείται με την εμπορική εκτύπωση και κανείς σχεδόν από τους νέους καταναλωτές δεν την γνωρίζει.

Η νέα πλατφόρμα blockchain και το αντίστοιχο κρυπτονόμισμα με την ονομασία KodakCoin, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters, θα αξιοποιηθεί για να καταγράφονται τα δικαιώματα που έχουν οι φωτογράφοι πάνω στις φωτογραφίες τους και να αποζημιώνονται άμεσα γι'' αυτά.

Το κρυπτονόμισμα θα ενσωματωθεί στην πλατφόρμα KodakOne για τους φωτογράφους, που ήδη έχει δημιουργήσει η εταιρεία, με στόχο να παρακολουθεί και να προστατεύει τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας τους (copyright). Το νέο κρυπτονόμιοσμα θα κάνει το «ντεμπούτο» του στις 31 Ιανουαρίου.

H εταιρεία σχεδιάζει επίσης, σε συνεργασία με τη Spotlite, να εγκαταστήσει στα κεντρικά γραφεία της στη Νέα Υόρκη μια σειρά μηχανημάτων για «εξόρυξη» του γνωστότερου κρυπτονομίσματος Bitcoin, στο πλαίσιο του προγράμματος Kodak KashMiner.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές διεθνώς, ακόμη κι αν το Bitcoin αποδειχθεί «φούσκα», η τεχνολογία blockchain θα έχει λαμπρό μέλλον.

Φωτογραφία: APImages