Ισπανία: Σε συνομιλίες συγχώνευσης οι τράπεζες BBVA και Sabadell

Ισπανία: Σε συνομιλίες συγχώνευσης οι τράπεζες BBVA και Sabadell

Σε συνομιλίες για μια πιθανή συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους βρίσκονται η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA και η Banco de Sabadell SA, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Μια συγχώνευση των δύο τραπεζών θα δημιουργούσε έναν κολοσσό με κεφαλαιοποίηση 27,5 δισ. ευρώ, ενώ θα δώσει ένα ισχυρό σήμα ότι η ενοποίηση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα κερδίζει περαιτέρω έδαφος.

Οι δύο τράπεζες ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν ξεκινήσει τον οικονομικό και νομικό έλεγχο και έχουν διορίσει εξωτερικούς ελεγκτές.

"Δεν έχει υιοθετηθεί ακόμα κάποια οριστική απόφαση όσον αγορά μια πιθανή συγχώνευση και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα υπάρξει στο μέλλον, ή εάν υπάρξει ποιοι θα είναι οι όροι και συνθήκες της συμφωνίας", ανακοίνωσε η BBVA.

Η συγχώνευση BBVA-Sabadell είναι πιθανό να οδηγήσει σε κλείσιμο υποκαταστήματος για μείωση του κόστους. Αν και οι ισπανικές τράπεζες έχουν μειώσει κατά το ήμισυ τον αριθμό των καταστημάτων τους κατά την τελευταία δεκαετία, η χώρα εξακολουθεί να έχει περίπου 50 καταστήματα ανά 100.000 πληθυσμούς - ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στην ΕΕ, αν το συγκρίνει κανείς με τα 39 στην Ιταλία, τα 34 στη Γαλλία και τρία στη Φινλανδία.

Η είδηση ακολουθεί την πρόσφατη ανακοίνωση της BBVA ότι συμφώνησε να πουλήσει την αμερικανική θυγατρική της στην PNC Financial Services Group Inc. έναντι 11,6 δισ. δολ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, η CaixaBank εξαγόρασε την Bankia σε ένα deal ύψους 3,8 δισ. ευρώ (4,5 δισ. δολάρια), το οποίο δημιούργησε τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στην Ισπανία και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.