«Δυνατή η χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδύσεις»

«Δυνατή η χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδύσεις»

Συμβατή με το ελληνικό πρόγραμμα χαρακτήρισε αξιωματούχος της Ευρωζώνης τη χρήση κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) για επενδύσεις. Παράλληλα ανέφερε ότι στο τελευταίο EuroWorking Group ο καινούργιος εκπρόσωπος της Ελλάδας παρουσίασε συνοπτικά τα σχέδια της κυβέρνησης, στα οποία συμπεριλαμβανόταν και η ιδέα της χρήσης των ANFAs και SMPs για επενδύσεις, «κάτι που», όπως είπε, «επιτρέπεται από το πρόγραμμα».

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ενόψει του Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής στο Ελσίνκι, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι δεν τέθηκε ζήτημα πρωτογενών πλεονασμάτων κατά το τελευταίο EWG. «Είναι εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, η κυβέρνηση έχει τώρα να παρουσιάσει και να εφαρμόσει την πολιτική της», υπογράμμισε.

Όσον αφορά την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος επισήμανε ότι ο Έλληνας εκπρόσωπος εξέφρασε την πρόθεσή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σχετικό αίτημα, κάτι που έγινε αποδεκτό με ουδέτερο ή και θετικό τρόπο από τα υπόλοιπα μέλη. «Το EWG αναμένει το επίσημο αίτημα προκειμένου να το εξετάσει», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι στo Eurogroup της Παρασκευής, όπου θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ο νέος υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα παρουσιαστούν οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης την οικονομική πολιτική.