7ος χρόνος, ημέρα 2153η
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021

Ιnstitute of Ιnternational Finance: Το παγκόσμιο χρέος προσεγγίζει γρήγορα τα 300 τρισ. δολάρια

Ιnstitute of Ιnternational Finance: Το παγκόσμιο χρέος προσεγγίζει γρήγορα τα 300 τρισ. δολάρια

To παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε σε νέο ρεκόρ πολύ κοντά στα $300 τρις το δεύτερο τρίμηνο αλλά το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ υποχώρησε για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας καθώς η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε, σύμφωνα με το Institute of International Finance (IIF).

Το συνολικό χρέος που περιλαμβάνει κυβερνήσεις, νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά $4,8 τρις στα $296 τρις στο τέλος του Ιουνίου μετά από ελαφρά πτώση το πρώτο τρίμηνο και βρίσκεται $36 τρις πάνω από τα προ-πανδημίας επίπεδα του.

Το IIF εκτιμά ότι αν ο δανεισμός συνεχιστεί με τους τρέχοντες ρυθμούς το παγκόσμιο χρέος θα υπερβεί τα $300 τρις.

Η αύξηση του χρέους ήταν υψηλότερη στις αναδυόμενες αγορές καθώς προστέθηκαν $3,5 τρις το δεύτερο τρίμηνο με αποτέλεσμα να έχει φτάσει σχεδόν τα $92 τρις.

Το θετικό για τις προοπτικές του παγκόσμιου χρέους είναι η μείωση του ως ποσοστού του ΑΕΠ για πρώτη φορά από την εξάπλωση της πανδημικής κρίσης COVID-19.  

Το χρέος ως προς το παγκόσμιο ΑΕΠ μειώθηκε στο 353% το δεύτερο τρίμηνο από το ρεκόρ του 362% το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Σύμφωνα με το IIF, 51 χώρες από τις 61 που παρακολουθεί είδαν τα επίπεδα χρέους τους ως προς το ΑΕΠ να μειώνονται λόγω της δυνατής ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις η οικονομική ανάκαμψη δεν ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να μειώσει τα ποσοστά χρέους κάτω από τα προ-πανδημίας επίπεδα.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το συνολικό παγκόσμιο χρέος ως προς το ΑΕΠ, εξαιρουμένου του χρηματοοικονοικού τομέα, βρίσκεται χαμηλότερα από τα προ-πανδημίας επίπεδα σε πέντε μόνο χώρες – Μεξικό, Αργεντινή Δανία, Ιρλανδία και Λίβανο.

Η Κίνα είχε μεγαλύτερη αύξηση χρέους σε σύγκριση με άλλες χώρες, ενώ το χρέος των αναδυόμενων αγορών εξαιρουμένης της Κίνας ανέβηκε σε επίπεδα ρεκόρ στα $36 τρις το δεύτερο τρίμηνο με οδηγό κυρίως τον κρατικό δανεισμό.

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες και ιδιαίτερα στη ζώνη του ευρώ, μετά τη σημαντική μείωση το πρώτο τρίμηνο το χρέος αυξήθηκε πάλι το δεύτερο τρίμηνο. 

Στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η συσσώρευση χρέους ύψους περίπου $490 δις ήταν η δεύτερη βραδύτερη από την αρχή της πανδημίας παρά το γεγονός ότι το χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκε με ρυθμό ρεκόρ. Σε παγκόσμια κλίμακα, το χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά $1,5 τρις το πρώτο εξάμηνο φέτος στα $55 τρις.

Σχεδόν το ένα τρίτο των χωρών που μελέτησε το IIF είδαν το χρέος των νοικοκυριών να αυξάνεται στο πρώτο εξάμηνο.

Σύμφωνα με το IIF, η άνοδος του χρέους των νοικοκυριών ήταν συμβατή με την άνοδο των τιμών των κατοικιών σε σχεδόν κάθε μεγάλη οικονομία του κόσμου.

Από τις αρχές του 2021 μέχρι σήμερα οι εκδόσεις χρέους έχουν ξεπεράσει τα $800 δις και το σύνολο των εκδόσεων παγκοσμίως αναμένεται να φτάσει τα $1,2  τρις ολόκληρο το 2021.