Ιβάν Σαββίδης: Οι εμβληματικές επενδύσεις στην Ελλάδα, η λίστα Forbes και η αγωνία για τις κυρώσεις

Ιβάν Σαββίδης: Οι εμβληματικές επενδύσεις στην Ελλάδα, η λίστα Forbes και η αγωνία για τις κυρώσεις

Μια σειρά εμβληματικών επενδύσεων, η εξαγορά πτωχευμένων ή υπό πτώχευση επιχειρήσεων στη βόρεια Ελλάδα και κυρίως η αγορά του ΠΑΟΚ έφεραν τον Ιβάν Σαββίδη στο προσκήνιο και τον κατέστησαν κυρίαρχο στην ευρύτερη περιοχή. Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ από την εταιρεία Donskoy Tabak και η εν συνεχεία πώλησή της στη japan Tobacco απέφεραν 1,6 δις. Δολάρια οδηγώντας τον στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes. Και είναι αυτή ακριβώς η λίστα που ερευνούν οι διωκτικές αρχές ΗΠΑ και ΕΕ στο πλαίσιο των κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες που προκαλεί αγωνία.

Ο Ιβαν Σαββίδης προχώρησε σε ένα μπαράζ εξαγορών από το 2012 μέχρι και το 2020. Αγόρασε τον ΠΑΟΚ, το Μακεδονία Παλλάς, τη Σουρωτή, τη ΣΕΚΑΠ, μια έκταση στο Παλιούρι Χαλκιδικής, κτήρια και ακίνητα, αλλά και το Πόρτο Καρράς έχοντας στο ενδιάμεσο αποκτήσει και την πλειοψηφία του ΟΛΘ.

Παράλληλα επένδυσε και στα Μέσα Ενημέρωσης. Συμμετείχε στην αποτυχημένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει έναν διαγωνισμό για την παραχώρηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Και παρότι δεν υπήρξε πλειοδότης δήλωσε ικανοποιημένος διότι συνέβαλε ώστε να ανέβουν τα ποσά που έδωσαν οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Αγόρασε το Έθνος, το οποίο στην πορεία έκλεισε αλλά και το περιφερειακό κανάλι Epsilon, αποκτώντας στη συνέχεια και πανελλαδική άδεια μέσω της εταιρεία του dimera. Το κανάλι μετονομάστηκε σε Open Και βρέθηκε στο επίκεντρο μετά την προτροπή της Ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα να το παρακολουθούν οι πολίτες της χώρας.

Όπως αναφέρεται στην προσωπική του ιστοσελίδα, όπου δεσπόζει η φωτογραφία με τον Βλαντιμιρ Πούτιν, ο Ιβαν Σαββίδης είναι πρόεδρος του «ομίλου «AGROCOM» που ιδρύθηκε από τον ίδιο το 2004. Σήμερα οι επιχειρήσεις του ομίλου έχουν διεθνή διάσταση. Ο όμιλος «AGROCOM» περιλαμβάνεται στη λίστα των 200 μεγαλύτερων ρωσικών εταιρειών σύμφωνα με το περιοδικό Forbes». Επίσης, σημειώνεται ότι «η έδρα της μητρικής εταιρείας βρίσκεται στο Ροστόφ στον Ντον (Ρωσία).

Ο όμιλος αποτελείται από:

  • συγκρότημα επιχειρήσεων κρέατος (όμιλος εταιρειών «Ταύρος»)
  • επιχείρηση παραγωγής τεχνητών περιβλημάτων «Atlantis-Pak»
  • επιχείρηση παραγωγής επιτραπέζιου και μεταλλικού νερού «Aqua-Don»
  • αγροτικό συγκρότημα επιχειρήσεων (θερμοκήπια και ιχθυοκαλλιέργειες)
  • εταιρείες που ειδικεύονται στη διανομή και λιανική πώληση (ομάδα εταιρειών «Millennium»),
  • άλλες εταιρείες»

Στις άλλες εταιρείες ενδεχομένως να εντάσσεται και η Assorti μέσω της οποίας φέρεται να δραστηριοποιήθηκε και στην Κριμαία, μετά την προσάρτησή της από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, και τις απαγορεύσεις της ΕΕ. Ο ίδιος άλλωστε με αφορμή τη συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν το 2015, μετά την προσάρτηση και τις διαδικασίες αυτονόησης στο Ντονμπάς, είχε δηλώσει στην εφημερίδα Komersant οτι: «Πιστεύω ότι δε κάνω λάθος, αν πω, ότι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία είναι οι Έλληνες. Αν σκάψουμε βαθιά στις σελίδες της ιστορίας, οι Έλληνες στη χερσόνησο της Κριμαίας εμφανίστηκαν τα χρόνια των Σκυθών. Ακόμη και τώρα εκεί διαμένει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής διασποράς»

Προσθέτοντας πως «εμείς απλά δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε την εμφάνιση των δύο νέων ομοσπονδιακών περιοχών εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τώρα αναπτύσσουμε στην Κριμαία ένα δίκτυο καταστημάτων "Assorti".

Ωστόσο, είναι λάθος να σκεφτεί κανείς ότι δραστηριοποιούμαστε στην Κριμαία μόνο για να βγάλουμε λεφτά. Λυπάμαι, αλλά είναι γεγονός ότι για πολλά χρόνια οι ουκρανικές αρχές δεν έκαναν σχεδόν τίποτα για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνικού λαού. Ως εκ τούτου, σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε στην περιοχή αυτή μια σειρά από φιλανθρωπικά προγράμματα, πρώτα απ’ όλα για την αποκατάσταση των ορθόδοξων εκκλησιών».

Μέσω του Φιλανθρωπικού ιδρύματος που φέρει το όνομα του προσφέρει οικονομική βοήθεια σε ετήσια βάση καθώς και υποτροφίες, ενώ τον Οκτώβριο του 2017 έθεσε σε λειτουργία το τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ που φέρει το όνομά του.

Παράλληλα είναι και πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας. Της Ομοσπονδίας που μόλις προχθές εμφανίσθηκε να παραδίδει βοήθεια στον ηγέτη της αυτοανακηρυχθείσας περιοχής του Ντονμπάς, ο οποίος ευχαρίστησε τον Ιβάν Σαββίδη προβάλλοντας τη στήριξε στην «απελευθερωμένη» αυτή περιοχή της Ουκρανίας.

Η συμμετοχή του στη λίστα του forbes και η Ρωσική του καταγωγή σε συνδυασμό με το γεγονός πως διετέλεσε και μέλος της Ρωσικής Δούμας εκλεγμένος με το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και το γεγονός πως ο ίδιος έχει αναφερθεί στις σχέσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο, τον έχουν φέρει μπροστά στο ενδεχόμενο να ενταχθεί στα πρόσωπα που αντιμετωπίζουν κυρώσεις μετά την εισβολή του καθεστώτος στην Ουκρανία. Παρά το γεγονός πως διαθέτει και ελληνική άρα ευρωπαϊκή υπηκοότητα

Μάλιστα, τα δημοσιεύματα από την Τσεχία που κάνουν λόγο για έρευνα που τον αφορά λόγω του εργοστασίου που διαθέτει εταιρεία στο όνομα της συζύγου του στη χώρα στο πλαίσιο της αναζήτησης προσώπων που συνδέονται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν εντείνει την ανησυχία που επικρατεί στο επιτελείο του. Και αυτό διότι το ενδεχόμενο να τεθεί το όνομα του προς διερεύνηση δύναται να ανοίξει έναν κύκλο ερευνών που σημειωτέον έχει μέχρι σήμερα αποφύγει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το Forbes συμπεριέλαβε τον Ιβάν Σαββίδη σε μια λίστα 45 Ρώσων ολιγαρχών δισεκατομμυριούχων που δεν έχουν ενταχθεί στις λίστες με τις κυρώσεις που επιβάλλονται παρότι, όπως υποστήριξε, φέρονται να συνδέονται με τον Βλαντιμιρ Πούτιν.