Η Salesforce κάνει το μεγάλο βήμα για να ανταγωνιστεί την Microsoft

Η Salesforce κάνει το μεγάλο βήμα για να ανταγωνιστεί την Microsoft

Την προηγούμενη Τετάρτη 25η Νοεμβρίου, η Wall Street Journal αποκάλυψε πως η Salesforce (CRM NYSE) είναι πολύ κοντά στην εξαγορά της Slack (WORK NYSE). Η Salesforce, η οποία πρόσφατα έγινε το νεότερο μέλος του δείκτη Dow Jones, είναι από τις ισχυρότερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών λογισμικού σε επιχειρήσεις για την εσωτερική οργάνωσή τους και την διαχείριση της συνεργασίας τους με τους πελάτες και συνεργάτες τους. Ανταγωνίζεται με πολύ μεγάλη επιτυχία εταιρείες σαν την Oracle και την SAP τις οποίες αιφνιδίασε προ ετών όταν ξεκίνησε να παρέχει τις υπηρεσίες της μέσω του διαδικτύου, χωρίς να εγκαθιστά το λογισμικό της στο εσωτερικό δίκτυο των πελατών της, ουσιαστικά δημιουργώντας το cloud enterprise software. Η Slack (WORK NYSE) είναι πολύ μικρότερη και πολύ πιο νέα από την Salesforce. Έγινε γνωστή από το σύστημα εσωτερικής επικοινωνίας που επινόησε και το οποίο άρχισε πριν μερικά χρόνια να χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις υποκαθιστώντας την επικοινωνία μέσω των εταιρικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων (company emails). 

Θα περίμενε κανείς πως τον καιρό της πανδημίας η Slack θα μεγαλουργούσε με την στροφή στην τηλεργασία, αυτό όμως δεν έγινε. Παρά το ότι η αύξηση στον κύκλο εργασιών της είναι πολύ μεγάλη (+47% στο τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019), δεν μπορεί να συγκριθεί με την εκτόξευση των μεγεθών της γνωστής μας Zoom Videoconferencing, και άλλων λιγότερο γνωστών. Οι βασικοί λόγοι είναι πως δεν ήταν έτοιμη να προσφέρει υπηρεσίες τηλεδιασκέψεων, που είναι το μεγάλο όπλο της Zoom και πως δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να ανταγωνιστεί την Microsoft και την Cisco που την ανταγωνίζονται επιθετικά. Έτσι η μετοχή της εταιρείας υστέρησε σημαντικά σε σχέση με πολλές άλλες τεχνολογικές επιχειρήσεις. Την ημέρα που δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ της WSJ η άνοδός της από την αρχή του έτους ήταν περίπου 25%, εντελώς απογοητευτική για εταιρεία τεχνολογίας το 2020. 

Η «κακή» πορεία της μετοχής της Slack  έδωσε την δυνατότητα στην Salesforce και τον Marc Benioff, ηγέτη και βασικό μέτοχό της, να επιχειρήσουν την εξαγορά (πιθανολογούμε πως οι πληροφορίες της WSJ αληθεύουν). Αν οι χθεσινές πληροφορίες του δικτύου CNBC αποδειχθούν σωστές, η εξαγορά θα ανακοινωθεί επισήμως μετά το τέλος της σημερινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης (μαζί με τα αποτελέσματα τριμήνου της Salesforce) και το τίμημά της θα είναι το μισό σε μετρητά και το υπόλοιπο σε μετοχές της Salesforce. Η αγορά προεξοφλεί πως το χρηματικό αντίτιμο θα είναι της τάξης των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και έχει οδηγήσει την μετοχή της Slack στην αντίστοιχη χρηματιστηριακή αξία, περίπου 40% πάνω από την αξία πριν την δημοσίευση του ρεπορτάζ της WSJ. Κατά πολλούς αναλυτές το τίμημα είναι πιο πλούσιο απ’ όσο δικαιολογούν τα μεγέθη της Slack, καθώς αντιστοιχεί σε 20 τουλάχιστον φορές τον εκτιμώμενο κύκλο εργασιών της για το οικονομικό έτος 2021, ενώ για κέρδη δεν γίνεται λόγος, αφού αναμένονται ζημιές περίπου μισού δισ. δολαρίων.

Γιατί λοιπόν ο Benioff να πάρει ένα τέτοιο ρίσκο, πληρώνοντας αρκετά ακριβά για μία εταιρεία που δεν έχει ενθουσιάσει με τις επιδόσεις της; Οι αναλυτές που θεωρούν υπερβολικό το τίμημα ανησυχούν και για το γεγονός ότι η μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Salesforce θα σημαίνει την επέκτασή της σε τομέα σχετικά άγνωστο σε αυτήν. Τι έχει στο νου του ο Benioff; Το πιθανότερο είναι πως θέλει να διευρύνει το πεδίο των υπηρεσιών που θα προσφέρει στο μέλλον στους εταιρικούς του πελάτες βλέποντας την μεγάλη και απότομη ανάπτυξη της τηλεργασίας. Εξαγοράζοντας την Slack θα μπει ακόμα πιο δυνατά στο τομέα της τηλεργασίας, και θα μπορέσει να πετύχει αυτό που δεν κατάφερε αυτή. Η άριστη οικονομική κατάσταση της Salesforce θα της δώσει την δυνατότητα να  ανταγωνιστεί την Zoom, την Microsoft, και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις που προσφέρουν ένα ευρύτερο φάσμα υπηρεσιών σε εταιρικούς πελάτες. Μπορεί κανείς να πει πως η κίνηση εξαγοράς της Slack είναι στα πλαίσια αυτού που λέμε «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», αφού η ανάπτυξη της Salesforce επιβραδύνεται όσο αυτή μεγαλώνει και αυτή η κίνηση της δίνει πρόσβαση σε μία αγορά που αναπτύσσεται πιο δυναμικά από την δική της. Ο φόβος είναι πως αν δεν το κάνει τώρα θα βρεθεί σε θέση άμυνας σε μερικά χρόνια, και τα περιθώρια ελιγμών δεν θα είναι μεγάλα. 

Μπορεί το αντικείμενο της Slack να διαφέρει αρκετά από αυτό της Salesforce και αυτό να ανησυχεί μέρος της αγοράς, όμως όλες οι προηγούμενες εξαγορές που έκανε τα τελευταία χρόνια έχουν πάει πολύ καλά και αυτό δεν περνάει καθόλου απαρατήρητο από τους επενδυτές που κοιτάζουν μπροστά. Αν αυτό το συνδυάσουμε με το γεγονός ότι η μετοχή της CRM έπεσε λιγότερο από 10% από την προηγούμενη Τετάρτη, πρέπει να συμπεράνουμε πως η αγορά μπορεί να προβληματίζεται λίγο, αλλά μάλλον είναι διατεθειμένη να εμπιστευθεί και πάλι τον Benioff. 

Η μοναδική φορά που δεν τον εμπιστεύθηκε, ήταν το 2016 όταν η μετοχή υποχώρησε περισσότερο από 20% μόλις μαθεύτηκε πως ο Benioff ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε πρόταση εξαγοράς του Twitter. Το πιθανότερο είναι πως αυτή την φορά η κίνηση θα γίνει, εκτός αν την τελευταία στιγμή οι πωλητές απαιτήσουν μεγαλύτερο τίμημα ή εμφανιστεί και άλλος μνηστήρας.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.