Η Ρωσία αυξάνει τα επιτόκιά της για πρώτη φορά από το 2014

Η Ρωσία αυξάνει τα επιτόκιά της για πρώτη φορά από το 2014

Σε μια απρόσμενη κίνηση προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αυξάνοντας τα επιτόκιά της για πρώτη φορά από το 2014, ακολουθώντας τις αντίστοιχες αποφάσεις κεντρικών τραπεζών σε αναδυόμενες οικονομίες, εν μέσω ανησυχίας για την άνοδο του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τις απώλειες που καταγράφει ρούβλι και την απειλή νέων αμερικανικών κυρώσεων.

Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής σημειώνουν ότι είναι εφικτές περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων μετά την άνοδο του δείκτη αναφοράς τους στο 7,5%, επίπεδο που έχει να σημειωθεί από τον Μάρτιο.

Μετά την απόφαση αυτή το ρούβλι σημείωσε άνοδο καταγράφοντας την καλύτερη απόδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών. Αποτελεί ένδειξη ανησυχίας ότι το ρούβλι θα παραμείνει υπό πίεση για μήνες, το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα επεκτείνει την αναστολή αγοράς ξένων νομισμάτων μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Καθιστώντας τις εισαγωγές ακριβότερες, η εξασθενημένη συναλλαγματική ισοτιμία απειλούσε με αύξηση τιμών των χρηματιστηρίων, με τους διαμορφωτές πολιτικής να αυξάνουν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό την Παρασκευή.

"Η Τράπεζα της Ρωσίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιπλέον αύξησης του βασικού επιτοκίου της, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό, την οικονομική δυναμική έναντι των προβλέψεων, καθώς επίσης τους κινδύνους από εξωτερικούς παράγοντες και την αντίδραση των αγορών", αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα.

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης επιτοκίων το ρούβλι σημείωσε κέρδη 1,1%. Πριν από την απόφαση, είχε καταγράψει συνολικές απώλειες πάνω από 8%, από την τελευταία φορά που η κεντρική τράπεζα εξέτασε τα επιτόκια στα τέλη Ιουλίου.