Η οικοδομή εκτινάσσει την ανάπτυξη - Αύξηση 432,8% στον όγκο των αδειών

Η οικοδομή εκτινάσσει την ανάπτυξη - Αύξηση 432,8% στον όγκο των αδειών

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Η χρονιά των ακινήτων έχει ήδη ξεκινήσει και αυτό φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τις προηγούμενες η Στατιστική Αρχή καθώς και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Μέχρι και πέρυσι οι εκτιμητές ακινήτων αδυνατούσαν να υπολογίσουν τις αντικειμενικές αξίες καθώς οι αγοραπωλησίες ακινήτων ήταν ελάχιστες. Αυτό όμως άλλαξε.

Σύμφωνα με την Στατιστική Αρχή τον Σεπτέμβριο εκτοξεύθηκαν οι νέες οικοδομές στην περιοχή της Αττικής καθώς μεγάλος αριθμός κατασκευαστικών εταιρειών επαναδραστηριοποιείται κατόπι τη ζήτησης που καταγράφεται από το εξωτερικό. Η ζήτηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν αυξημένες 9,1% ήταν κατά μέσο όρο το γ΄ τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Τράπεζα της Ελλάδας από τα πιστωτικά ιδρύματα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον μήνα Σεπτέμβριο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Λεκανοπέδιο Αττικής κατέγραψε αύξηση κατά 432,8% στον όγκο των αδειών, κατά 200% στην επιφάνεια και κατά 17% στον αριθμό, σε σχέση με τις άδειες που εκδόθηκαν κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Σε επίπεδο εννεαμήνου, έχουν εκδοθεί 2.521 νέες άδειες στην Αττική, επιφάνειας 651.000 τ.μ. και 3.017 κυβικών μέτρων, συνιστώντας αύξηση κατά 18,5% στον αριθμό των αδειών, κατά 47,5% στην επιφάνεια και κατά 45,4% στον όγκο.

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το επόμενο έτος όπως φαίνεται θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην οικοδομή. Όπως παλαιά. Τουρισμός και οικοδομή θα σύρουν την ανάπτυξη στο 3% το επόμενο έτος αρχίζουν και ψελλίζουν δειλά δειλά από το οικονομικό επιτελείο. 

H Golden Visa σε συνδυασμό με τα μέτρα που ψηφίσθηκαν πρόσφατα από τη Βουλή (αναστολή ΦΠΑ, εκπτώσεις φόρου στις ανακαινίσεις) αναμένεται να δώσουν ώθηση στην οικοδομή. Φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θα κινητοποιήσουν σημαντικά κεφάλαια τα οποία θα κατευθυνθούν στην αγορά ακινήτων τόσο σε ό,τι αφορά αγοραπωλησίες όσο και σε δαπάνες ανακατασκευών και ανακαινίσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε πρόσφατη μελέτη του, το ΙΟΒΕ έχει σημειώσει ότι μια μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% θα προσέφερε στους κατασκευαστές τη δυνατότητα μείωσης των τιμών πώλησης νέων κατοικιών κατά περίπου 9%.

Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε αύξηση της ζήτησης για νέες κατοικίες ειδικά από το εξωτερικό. Παράλληλα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, μια μείωση του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές θα προσέφερε επιπλέον επενδύσεις έως 140 εκατ. ευρώ και θα δημιουργούσε από 921 έως 3.650 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τελικά το ΑΕΠ της χώρας μέχρι και 265 εκατ. ευρώ. Οπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς, τα παραπάνω μεγέθη δύνανται να είναι πολύ μεγαλύτερα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση  προχωρά στην αναστολή του ΦΠΑ για τρία έτη. 

Από την ανάλυση των στοιχείων της Τράπεζες της Ελλάδας, κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το γ΄ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 ήταν 11,9% στην Αθήνα, 8,5% στη Θεσσαλονίκη, 6,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 6,3% στις λοιπές περιοχές της χώρας.