Συνταξιούχοι: 1,16 εκατ. πολίτες ζουν με κύρια σύνταξη 364 ευρώ

Συνταξιούχοι: 1,16 εκατ. πολίτες ζουν με κύρια σύνταξη 364 ευρώ

Την ώρα που σειρά κυβερνητικών στελεχών προσπαθούν να κλείσουν το μάτι στους συνταξιούχους, κάνοντας λόγο για ψηφισμένα μεν μέτρα αλλά παράλληλα και για ένα διαφορετικό τοπίο μετά την επίτευξη του στόχου των εσόδων, οι ίδιοι οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για μια άνευ προηγουμένου «ληστεία», την ώρα που 1,16 εκατ. πολίτες ζουν με κύρια σύνταξη εξαθλίωσης μόλις 364 ευρώ.

Από τη μία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι αυτό που προέχει επί το παρόντος είναι να υλοποιήσουμε τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση και να προχωρήσει το θέμα του χρέους. «Μετά τον Αύγουστο», προσέθεσε, «θα είναι μια άλλη μέρα και θα τα δούμε όλα αυτά τα θέματα με σωφροσύνη».

Παράλληλα, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης παραδέχτηκε το πρωί ότι ο νόμος είναι ψηφισμένος και σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να τεθεί θέμα, συμπληρώνοντας όμως ότι μετά την έξοδο από το πρόγραμμα θα μπορούμε να δούμε το θέμα με το ισχυρό επιχείρημα της υπεραπόδοσης των εσόδων.

Την ίδια στιγμή, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κάνει λόγο για περικοπές στις νέες κύριες συντάξεις έως 30%, στις επικουρικές, στα εφάπαξ, στις συντάξεις χηρείας κ.α., ενώ περιγράφει και αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, μιλώντας για έναν νόμο γεμάτο αδικίες και ανισότητες.

«Τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι με το νόμο Κατρούγκαλου καταγράφονται  αδικίες σε βάρος ασφαλισμένων που καταβάλλουν μεγάλες εισφορές επί πολλά χρόνια, προς όφελος άλλων που έχουν μικρότερη ασφαλιστική συνεισφορά. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ασφαλισμένοι με υψηλές συντάξιμες αποδοχές που υφίστανται μεγάλες μειώσεις», αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ.

Χτες, η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου προχώρησε σε νέες υποσχέσεις για ενδεχόμενη μη περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου παρά τον ψηφισμένο νόμο, καθώς -όπως δήλωσε- το θέμα των περικοπών στις συντάξεις δεν είναι «τελειωμένο, σφραγισμένο», ενώ συνέστησε... υπομονή στους συνταξιούχους.

Από την πλευρά του, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων τονίζει ότι «παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου ληστεία αφού η πλειονότητα των ασφαλισμένων δεν πρόκειται να πάρει πίσω τα λεφτά που έχει καταβάλει στα ασφαλιστικά ταμεία, καθιστώντας το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας αναλογιστικά άδικο και ληστρικό».