Η κυβέρνηση δίνει «ανάσα» στην αγορά με… βροχή θετικών μέτρων

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019, 00:02
-A +A
Η κυβέρνηση δίνει «ανάσα» στην αγορά με… βροχή θετικών μέτρων

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Με βροχή παρεμβάσεων για να πάρει «ανάσα» η αγορά και να ανακουφιστεί η πραγματική οικονομία ξεκινά ο ενάρετος κύκλος για τον οποίο μίλησε χθες από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θόδωρος Σκυλακάκης. Η κυβέρνηση δείχνει από την πρώτη στιγμή να έχει αφουγκραστεί τα μηνύματα των επενδυτών και της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής και προχωράει ταχύτατα σε δραστικές κινήσεις – με μειώσεις φόρων και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής - για την επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι «θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι από το υστέρημα της μεσαίας τάξης», δίνοντας το στίγμα των ενεργειών που στοχεύουν να πυροδοτήσουν ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων. Έτσι, λοιπόν, η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη στο 24%, από 28% θα ισχύσει από φέτος, ενώ και τα νοικοκυριά θα ωφεληθούν άμεσα από 35 έως 311 ευρώ λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει επισημάνει ουκ ολίγες φορές την ανάγκη εφαρμογής μίας «καταιγίδας» μέτρων και νομοθετικών παρεμβάσεων για να ξεμπλοκάρουν μεγάλα έργα και να αυξηθούν οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων. Το νέο δόγμα είναι η ραγδαία αύξηση των επενδύσεων, όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, έτσι ώστε να φτάσουμε στο μέσο όρο της Ευρώπης και να πυροδοτηθεί ένας ενάρετος κύκλος εισροών κεφαλαίων και αυξημένων εσόδων με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα για νέες μειώσεις φόρων. Ένας ενάρετος κύκλος που θα βασιστεί σε κινήσεις όπως η απλοποίηση των διαδικασιών για την ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων και η άρση των εμποδίων που συγκρατούν την επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αλλάξει η πορεία της οικονομίας, μία τροχιά στην οποία έχει ήδη εισέλθει η χώρα, όπως είπε την προηγούμενη Παρασκευή στον πρωθυπουργό ο Ινδοκαναδός μεγαλοεπενδυτής Πρεμ Γουάτσα. Ο επικεφαλής της Fairfax εντοπίζει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της οικονομίας στο δαιδαλώδες ρυθμιστικό πλαίσιο και εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να φτάσει να δανείζεται ακόμη και με επιτόκιο αντίστοιχο της Ισπανίας ή της Πορτογαλίας αν η κυβέρνηση συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό.

Σημειώνεται ότι τα μηνύματα του Γουάτσα είναι πολύ σημαντικά καθώς η Fairfax είναι τοποθετημένη σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του Ινδοκαναδού τότε το όφελος από τη μείωση του κόστους δανεισμού κάτω από το 1% θα είναι τεράστια για το δημόσιο, για τις επιχειρήσεις και για τις τράπεζες, και η Ελλάδα στην ουσία θα αλλάξει επίπεδο πολύ ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Όμως, παρά την ουσιαστική βελτίωση του κλίματος το τελευταίο δίμηνο, η ελληνική οικονομία παραμένει εύθραυστη και ευάλωτη, ενώ οι κίνδυνοι δεν έχουν εξαλειφθεί καθώς αντί να καλπάζει μετά από πολυετή ύφεση άνω του 25%, στο α’ εξάμηνο του 2019 εκτιμάται ότι πάτησε φρένο εξαιτίας εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων, όπως η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και η προεκλογική περίοδος. Τα στοιχεία για το χρέος που έγιναν γνωστά την Παρασκευή έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι βασικός κυβερνητικός στόχος θα πρέπει να είναι η επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ, ακόμα και ο διπλασιασμός του.

Η Ελλάδα εμφάνισε τη μεγαλύτερη άνοδο στο λόγο χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρωζώνη μετά την Κύπρο στο α’ τρίμηνο, με το δημόσιο χρέος να ανέρχεται στο 181,9% του ΑΕΠ, από 181,1% στο δ’ τρίμηνο του 2018. Παραμένει επίσης το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ στον κόσμο, μετά της Ιαπωνίας. Το βαρύ φορτίο του δημοσίου χρέους ξεπερνάει τα 337 δισ. ευρώ και μόνο μία αναπτυξιακή έκρηξη μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.. Διότι όσο ταχύτερα αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας τόσο πιο γρήγορα θα υποχωρήσει ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι το χρέος της Ευρωζώνης διαμορφώνεται στο 85,9% του ΑΕΠ, της Ιταλίας στο 134%, της Πορτογαλίας στο 123% και του Βελγίου και της Κύπρου στο 105%.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα