Η καυτή πατάτα της ΔΕΗ και το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης της ΝΔ

Η καυτή πατάτα της ΔΕΗ και το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης της ΝΔ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Την καυτή πατάτα της ΔΕΗ, που συνίσταται όχι μόνο στην προβληματική της οικονομική κατάσταση, αλλά και στην απουσία συνταγής για το αύριο, θα κληθεί να διαχειριστεί ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Τα στοιχήματα για τη ΔΕΗ είναι πολλά, με στόχο σε πρώτη φάση να κρατηθεί όρθια, και σε δεύτερη φάση να εφαρμοσθούν δομικές αλλαγές προκειμένου αυτή να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες της ευρωπαϊκής αγοράς, ώστε να μπορέσει επιτέλους να διαδραματίσει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. 

Σε αυτή την λογική κινείται και το σχέδιο της ΝΔ που προβλέπει σε πρώτη φάση την αυστηρότερη αντιμετώπιση των ανείσπρακτων οφειλών της ΔΕΗ, και σε δεύτερη, την μακροχρόνια παραχώρηση πακέτων υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών της μονάδων, μαζί με ένα νέο και πιο ορθολογικό οργανόγραμμα. Στο τέλος όλης αυτής της διαδρομής εξυγίανσης, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον μια διετία, εκτιμάται ότι η επιχείρηση θα είναι σε τέτοια θέση, προκειμένου να διατεθεί ένα ποσοστό της σε στρατηγικό επενδυτή.

Το σχέδιο για την επιβίωση και ενίσχυση της ΔΕΗ των 16.747 εργαζομένων, που είχε παρουσιάζει ο «Φ», έχει καταρχήν στόχο να αντιστραφεί ο εκτροχιασμός της, που επιδεινώνεται μήνα με τον μήνα, γι' αυτό και έμφαση θα δοθεί στην αυστηροποίηση της αντιμετώπισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπου θεωρείται ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στο μέτωπο των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Τα ανείσπρακτα ποσά ανέρχονται στα 2,7 δισ. ευρώ, και εξ αυτών, κοντά στο 1 δισ. αφορά χρέη περίπου 900.000 καταναλωτών, που δεν είναι πλέον πελάτες της ΔΕΗ.

Οι παραχωρήσεις

Στο δεύτερο άξονα της προσπάθειας ανάνηψης της ΔΕΗ βρίσκεται η διάθεση μικτών πακέτων, το πολύ τριών, που θα περιλαμβάνουν τόσο υδροηλεκτρικές όσο και λιγνιτικές μονάδες, τα οποία θα παραχωρηθούν μέσα από συμβάσεις μακράς διαρκείας σε ιδιώτες.

Στην ουσία, οι επενδυτές θα εκμεταλλεύονται την παραγωγή των μονάδων για όσο διάστημα διαρκεί η εκμετάλλευση, με αντάλλαγμα να καταβάλλουν στη ΔΕΗ ένα ετήσιο μίσθωμα. Σε αυτό το σημείο εστιάζεται και το όφελος της συγκεκριμένης πρότασης για τη ΔΕΗ, που εδώ και μήνες πασχίζει να πουλήσει λιγνιτικές μονάδες έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος και συναντώντας σχεδόν μηδενικό ενδιαφέρον, ενώ ταυτόχρονα υποχρεούται να διαθέτει κάτω του κόστους την ενέργεια που παράγει, μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, προκειμένου να μειωθεί το μερίδιό της στην αγορά. Εννοείται ότι η προετοιμασία των προς παραχώρηση πακέτων, για τα οποία εκτιμάται ότι η ελληνική αγορά δεν αντέχει πάνω από τρία, δεν μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, χρειάζεται τουλάχιστον ένα 6μηνο, προκειμένου οι παραχωρήσεις αυτές να σχεδιαστούν σωστά, να έχει προηγηθεί market test κ.ο.κ.

Νέο οργανόγραμμα - Προσωπικό

Ταυτόχρονα με την προετοιμασία των παραχωρήσεων, θα τρέξει η εφαρμογή ενός νέου οργανογράμματος στη ΔΕΗ, με σκοπό τον ανασχεδιασμό του λειτουργικού και διοικητικού της μοντέλου προς την κατεύθυνση να συμμαζευτεί και να γίνει πιο ορθολογική με βάση τα νέα δεδομένα της αναπόφευκτης σμίκρυνσης. Τούτο δεν σημαίνει απολύσεις, όπως διαβεβαιώνουν πηγές της Ν.Δ., εξηγώντας ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανοίξει τέτοιο θέμα. Ένα τμήμα επομένως της μείωσης του προσωπικού θα επιτευχθεί μέσω των παραχωρήσεων των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες, οι οποίες θα συνοδευτούν και από τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτές, γεγονός που θα έχει σοβαρή αντανάκλαση στο μισθολογικό κόστος της εταιρείας. Ενα άλλο τμήμα της μείωσης προσωπικού θα γίνει μέσα από αποχωρήσεις εργαζομένων που έχουν ήδη θεμελιώσει τα όρια ηλικίας, και προγράμματα παροχής κινήτρων σε μέρος του προσωπικού.

Στο πλαίσιο του νέου οργανογράμματος θα επιχειρηθεί να θεραπευτούν και κάποιες εγγενείς αδυναμίες που ταλαιπωρούν τη ΔΕΗ, όπως το γεγονός ότι ο επικεφαλής της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας αμείβεται με 4.600 ευρώ μικτά. Στη Ν.Δ. γνωρίζουν ότι η διατήρηση του ανώτατου ορίου σε αυτά τα επίπεδα καθιστά αδύνατη την προσέλκυση έμπειρων στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα να αναλάβουν νευραλγικές θέσεις στο ευρύτερο Δημόσιο. Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, η εταιρεία διαθέτει έμπειρα και πολύ αξιόλογα στελέχη, ωστόσο πιθανώς να χρειαστεί να εμπλουτιστεί και με καινούργια, όπως για παράδειγμα στο σκέλος των χρηματοοικονομικών.

Στρατηγικός επενδυτής ύστερα από μια διετία

Στο τέλος αυτής της διαδρομής εξυγίανσης, που εκτιμάται ότι θα πάρει 2-3 χρόνια, το σχέδιο προβλέπει την πώληση ενός ποσοστού της ΔΕΗ σε στρατηγικό επενδυτή, προκειμένου να βρει η επιχείρηση την τεχνογνωσία και τα κεφάλαια για να παίξει ένα ευρύτερο ρόλο στη γειτονιά. Η συμμαχία της ΔΕΗ με κάποιο στρατηγικό επενδυτή θεωρείται μονόδρομος για μια επιχείρηση που εκ των πραγμάτων, λόγω και της πολιτικής απανθρακοποίησης της Ε.Ε., θα μικραίνει όλο και περισσότερο.