Η Ινδία «καλπάζει» και… κλέβει τα σκήπτρα από την Κίνα

Η Ινδία «καλπάζει» και… κλέβει τα σκήπτρα από την Κίνα

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Είναι η οικονομία που θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια και θα «σηκώσει» σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Η Ινδία θα είναι την επόμενη τριετία η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο- ξεπερνώντας ακόμη και την Κίνα - και αναμένεται να αντισταθμίσει τις απώλειες άλλων μεγάλων οικονομιών όπως των ΗΠΑ ή της Γερμανίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στην πλειονότητά τους οι αναλυτές βλέπουν τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, όπως την αμερικανική, την ιαπωνική και τη γερμανική να παραμένουν στάσιμες ή ακόμη και να κινδυνεύουν με ύφεση τα επόμενα χρόνια, η Ινδία εισέρχεται σε μια φάση εκρηκτικής ανάπτυξης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την πλευρά του, εκτιμά ότι η ενίσχυση του μεγέθους των οικονομιών της Κίνας και της Ινδίας είναι ο λόγος που η παγκόσμια ανάπτυξη θα καταφέρει να διατηρηθεί στο επίπεδο του 3,6% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα μετά το 2020. Την ώρα, λοιπόν, που ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες θα… παραπατάνε, η Κίνα και η Ινδία θα εμφανίζουν σοβαρή ανάπτυξη όμως η Κίνα θα βρίσκεται σε πτωτική τροχιά.

Βάσει των επίσημων προβλέψεων, η ινδική οικονομία θα αναπτυχθεί με 7,3% το 2019 και 7,5% το 2020 μετά από ανάπτυξη 7,1% το 2018, ενώ η Κίνα θα πατήσει φρένο με τη μεγέθυνση του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 6,3% το 2019 και στο 6,1% το 2020, έναντι 6,6% το 2018. Η σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο είναι πραγματική εντυπωσιακή. Η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9% το 2020, η Γερμανία με 1,4% και η Ευρωζώνη με 1,5%, ενώ η Ιαπωνία θα… αρκεστεί στο ταπεινό 0,5%.

Αν ψάχνουμε άλλες οικονομίες που θα εντυπωσιάσουν αυτές είναι η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Σερβία με ανάπτυξη άνω του 3,5% αλλά χωρίς ιδιαίτερο «βάρος».

Στην Ινδία, η ανάπτυξη προβλέπεται να ανακάμψει – αν μπορούμε να μιλήσουμε για ανάκαμψη στο επίπεδο του 7% - στο 7,5% το 2020 εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανόδου των επενδύσεων και της ισχυρής κατανάλωσης, την ώρα που η νομισματική πολιτική είναι επεκτατική. Μεσοπρόθεσμα η ανάπτυξη θα σταθεροποιηθεί στο 7,75% αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και ξεπεραστούν εμπόδια σε έργα υποδομών.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν και τα «καμπανάκια». Τόσο το ΔΝΤ όσο και η Capital Economics βλέπουν κινδύνους για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας που θα εμφανίσει την υψηλότερη ανάπτυξη στον κόσμο. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο αλλά και στις προσπάθειες μείωσης του δημοσίου χρέους. Η Capital Economics, μάλιστα, διαφωνεί με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις και προβλέπει επιβράδυνση της ινδικής οικονομίας, όμως και πάλι θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο.

Θα πρέπει, ωστόσο να ληφθεί υπόψη ότι η Ινδία δεν αποτελεί μία απλή περίπτωση. Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη, πίσω από την Κίνα, με 1,339 δισ. κατοίκους παλεύει με τις ανισότητες και… την στατιστική. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ναρέντρα Μόντι ότι «μαγειρεύει» τα στοιχεία για να εμφανίσει μεγαλύτερη ανάπτυξη από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η ανάπτυξη της Ινδίας βασίζεται στην αύξηση των εισοδημάτων με την διεύρυνση της μεσαίας τάξης να βγάζει 25 εκατομμύρια νοικοκυριά από τη φτώχεια, ωστόσο εκτιμάται ότι πάνω από το 50% των εργαζόμενων θα πρέπει να αποκτήσουν νέες δεξιότητες έως το 2022 για να καλυφθούν οι ανάγκες του μέλλοντος. Για να συμβεί αυτό θα απαιτηθούν 100 επιπλέον ημέρες εκπαίδευσης.

Έως το 2030, το 40% των Ινδών θα ζουν σε πόλεις, όμως θα συνεχίσουν να υπάρχουν πάνω από 5.000 μικρές αστικές περιοχές με κατοίκους 50-100 χιλιάδων και πάνω από 50.000 αναπτυγμένες αγροτικές περιοχές με 5-10 χιλ. κατοίκους. Το θέμα είναι αν η αύξηση των εισοδημάτων θα μεταφραστεί σε παραγωγικότητα και ένταξη περισσότερων κατοίκων στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Ο αγροτικός πληθυσμός της Ινδίας θα ξεπερνάει ίσως τα 700 εκατομμύρια το 2030 και αυτό από μόνο του είναι ένα κρίσιμο σημείο για το πώς θα καταφέρει η χώρα να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο.