7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Η Εθνική Τράπεζα δεν εξετάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Η Εθνική Τράπεζα δεν εξετάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν τα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι η Εθνική Τράπεζα σκέφτεται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό τόνιζε χθες αξιόπιστη πηγή της Εθνικής Τράπεζας, διαψεύδοντας ουσιαστικά τέτοιου τύπου σενάρια, τα οποία θα πρέπει να εκληφθούν ως αστεία, όπως πρόσθετε, με δεδομένα τα ισχυρά κεφάλαια της τράπεζας και τον υψηλό δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του τέλους του 2020, ο δείκτης CET1 είναι στο 15,7% (με διαφορά ο υψηλότερος στην εγχώρια τραπεζική αγορά) και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 16,7%.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης κεφαλαίων της ΕΤΕ, μέσα στο 2021, θα ενισχυθεί κατά 170 μονάδες βάσης, με την ολοκλήρωση των συναλλαγών της Εθνικής Ασφαλιστικής και του Frontier (τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πλαίσιο του Ηρακλή).

Από την ίδια πηγή, επισημαίνεται ακόμη ότι η ΕΤΕ με την ολοκλήρωση του Frontier έχει εξορθολογήσει τον ισολογισμό της, με τον δείκτη NPEs προς συνολικά δάνεια να έχει κατέβει στο 13,6%, σε σχέση με 31,3%, που ήταν στο τέλος του 2019, ενώ σε απόλυτο μέγεθος τα NPEs μετά από προβλέψεις να είναι πλέον μόλις 1,6 δισ. ευρώ. 

Β.ΓΕΩΡΓΑΣ