Η Εθνική Ασφαλιστική, οι μνηστήρες και... ο Πρεμ Γουάτσα

Η Εθνική Ασφαλιστική, οι μνηστήρες και... ο Πρεμ Γουάτσα

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Αύριο Πέμπτη λήγει η προθεσμία για την υποβολή μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την Εθνική Ασφαλιστική, και στην Εθνική Τράπεζα, θεωρούν ότι η τρίτη απόπειρα πώλησης του ελληνικού ασφαλιστικού κολοσσού θα στεφθεί με επιτυχία.

Μετά από δύο προσπάθειες που οδήγησαν σε ηχηρά ναυάγια, η τράπεζα έχει πλέον «θωρακίσει» τη διαδικασία, ενώ η αδιαμφισβήτητη βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος από τη νέα κυβέρνηση, φέρνει «κοντά» στη διαδικασία, ενδιαφέροντα ονόματα υποψηφίων. Μερικοί, δε, συνδέουν τις εξελίξεις στην ασφαλιστική και με την έλευση του ισχυρού άνδρα της Eurobank και της Eurolife, Πρεμ Γουάτσα, στην Αθήνα σήμερα.

Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών φέρουν μεταξύ των εν δυνάμει μνηστήρων, το fund Fairfax (του Γουάτσα), την κινεζική Fosun, αλλά και τα κεφάλαια του CVC Capital που πρωταγωνιστεί στο χώρο της υγείας μετά την εξαγορά του Metropolitan, του Ιασώ General και του Υγεία.

Το ενδιαφέρον του CVC, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα είναι μία κίνηση μεγάλης κλίμακας. Το αμερικανικό fund που δεν έχει κρύψει τις προθέσεις του να επεκταθεί στον ασφαλιστικό κλάδο, είναι ήδη ο πρωταγωνιστής και ο σημαντικότερος παίκτης στο χώρο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Με μία κίνηση στον ασφαλιστικό κλάδο, και με την εν δυνάμει απόκτηση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής της χώρας, θα μπορούσε να «κλειδώσει» συνέργειες υψηλού επιπέδου. Άλλωστε στο χώρο των νοσηλευτηρίων είναι γνωστό ότι το Θεραπευτήριο Υγεία διατηρεί σημαντικά συμβόλαια με την Εθνική Ασφαλιστική. Στην κατεύθυνση αυτή, δεν είναι τυχαίο, ότι και τα υπόλοιπα αμερικανικά funds που μπήκαν πρόσφατα στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας εκφράζουν ενδιαφέρον να επεκταθούν στις ασφαλίσεις.

Η περίπτωση του Fairfax είναι πιο περίπλοκη, καθώς το fund διατηρεί ήδη το πλειοψηφικό πακέτο της Eurolife. Έτσι, το ενδεχόμενο μιας κίνησης στην Εθνική Ασφαλιστική θα μπορούσε να προσκρούσει σε θέματα ανταγωνισμού. Πηγές, που υποστηρίζουν το ενδιαφέρον του fund αναφέρουν όμως ότι σε περίπτωση που αυτό εκφραστεί, θα συνδυαστεί με σχεδιασμό που θα αποφύγει τον συγκεκριμένο σκόπελο. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι κύκλοι συνδέουν την επίσκεψη του Πρεμ Γουάτσα (εκτός των άλλων) και με την υπόθεσης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η Fosun από την πλευρά της, πρωταγωνίστησε στη δεύτερη απόπειρα, πώλησης της Ασφαλιστικής, αλλά δεν πέρασε στην τελική φάση, όπου προκρίθηκε το (επίσης κινεζικό) fund Gongbao, με τη διαδικασία να μην καταλήγει σε αποτέλεσμα, καθώς η Εθνική απέρριψε την εγγυήτρια τράπεζα. Η Fosun «επανακάμπτει» στις εξελίξεις μετά την ελληνοκινεζική προσέγγιση των τελευταίων εβδομάδων, έχει επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της τόσο για την Ασφαλιστική, όσο και για άλλες επενδυτικές κινήσεις.

Πηγές της αγοράς δεν αποκλείουν και την εμφάνιση ασφαλιστικών εταιρειών μεγάλου βεληνεκούς όπως για παράδειγμα η Allianz ή η ΝΝ, με τις οποίες υπήρξαν επαφές τους προηγούμενους μήνες, αλλά δεν φάνηκε να προχωρούν. Είναι ωστόσο, μια προοπτική που εξακολουθεί να «ενδιαφέρει» την ασφαλιστική.

Ανεξάρτητα από τους μνηστήρες, τόσο στην Εθνική, όσο και στην Ασφαλιστική, πρώτιστης σημασίας θεωρείται η «θωράκιση» της διαδικασίας ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Για το λόγο αυτό έχουν προκρίνει μια διαδικασία βάσει της οποίας η αξιολόγηση θα γίνει μετά το proof of funds και αφού έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές. Εφόσον από τη διαδικασία δεν προκύψει αξιόπιστος επενδυτής, θα προχωρήσει το plan B με διάθεση μετοχών.

Με τις προθεσμίες να τρέχουν, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η τράπεζα θα αξιολογήσει τις προτάσεις των υποψηφίων επενδυτών με στόχο να καταλήξει στις επιλογή της -μετά και την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών τον Ιανουάριο του 2020, ή και λίγο αργότερα. Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχε δώσει η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) έως τις 28 Φεβρουαρίου 2020 να έχει υπογραφεί σύμβαση για την πώληση του 80% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής. Διαδικασία που μπορεί να λάβει μικρή παράταση εφόσον ο πρώτος γύρος εξελιχθεί ομαλά…