Η Emirates αναμένει επιπλέον καθυστερήσεις στην παράδοση των Boeing 777x

Η Emirates αναμένει επιπλέον καθυστερήσεις στην παράδοση των Boeing 777x

Ο Πρόεδρος της Emirates Τιμ Κλαρκ δήλωσε ότι το αεροσκάφος 777x της Boeing δεν είναι πιθανό να παραδοθεί πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η Boeing ανέπτυξε το τζετ ευρείας ατράκτου, μια νέα έκδοση της σειράς 777, με στόχο την κυκλοφορία του στα τέλη του 2023, τρία χρόνια αργότερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία του Ιουνίου 2020.

«Το 777x θα έπρεπε να είναι διαθέσιμο από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, αλλά τώρα αυτό είναι απίθανο να γίνει πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2024», δήλωσε ο Κλαρκ σε μια τηλεδιάσκεψη.

Από την πλευρά του πάντως, εκπρόσωπος της Boeing δήλωσε στο Reuters ότι οι παραδόσεις του αεροσκάφους αναμένεται να ξεκινήσουν κανονικά στα τέλη του 2023.

Το μοντέλο 777x θα είναι το πρώτο μεγάλο τζετ της εταιρείας που θα πιστοποιηθεί, από τότε που ατέλειες λογισμικού σε δύο αεροσκάφη Boeing 737 MAX προκάλεσαν θανατηφόρα ατυχήματα και επέφεραν κατηγορίες για φιλικές σχέσεις μεταξύ της Boeing και της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA).

Για αυτόν τον λόγο, η διαδικασία πιστοποίησης του νέου τζετ αναμένεται να είναι μεγαλύτερη και πιο δαπανηρή από έλεγχο του 737 MAX, το οποίο δε χρησιμοποιήθηκε για σχεδόν δύο χρόνια μετά τα θανατηφόρα ατυχήματα.

Η Emirates είχε αρχικά παραγγείλει 150 Boeing 777X, χωρητικότητας έως 406 ατόμων, τα οποία μετέπειτα μείωσε στα 126. Οι αναλυτές λένε ότι η κρίση COVID-19 θόλωσε τις προοπτικές ζήτησης για τόσο μεγάλα τζετ.