Η Ελλάδα εφάρμοσε γρήγορα lockdown και ανοίγει γρήγορα την οικονομία
Αναλύτρια DBRS

Η Ελλάδα εφάρμοσε γρήγορα lockdown και ανοίγει γρήγορα την οικονομία

H Ελλάδα εφάρμοσε γρήγορα το lockdown και γρήγορα ανοίγει πάλι την οικονομία, δήλωσε η αναλύτρια της DBRS Νίκολα Τζέιμς, τονίζοντας πως «στο 1ο τρίμηνο είδαμε κάποιο ανθεκτικότητα στις εξαγωγές που είναι θετικό και η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε πολύ λίγο». «Γενικά τα στοιχεία δεν είναι τόσο κακά όπως σε άλλες χώρες», πρόσθεσε η κα Τζέιμς.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η επικεφαλής αναλύτρια του οίκου αξιολόγησης DBRS σημείωσε ωστόσο πως «περιμένουμε το 2ο τρίμηνο να δούμε μεγαλύτερη ύφεση στην Ελλάδα».

Η ίδια σημείωσε πως «η Ελλάδα βρισκόταν σε τροχιά αναβάθμισης, και μετά ήρθε ο κορωνοϊός... Για το μέλλον μας απασχολούν πολλοί παράγοντες, θα θέλαμε να έχουμε αίσθηση της διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση, και την επιστροφή στην ανάπτυξη και του ρυθμού αυτής. Αυτό είναι  πολύ σημαντικό. Και μια παράμετρος που είναι σταθερή η συνεργασία της Ελλάδας με τους θεσμούς».

Η κα Τζέιμς τόνισε ακόμα πως «μας ενδιαφέρει πολύ τι θα γίνει με τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα δύο χρόνια. Θα υπάρξει καμία ευελιξία;», διερωτήθηκε. 

Η οικονομολόγος της DBRS επισήμανε ακόμα ότι η επενδυτική βαθμίδα δεν πρέπει να αποτελέσει έμμονη για την Ελλάδα σε αυτό το σημείο. «Ήδη η Ελλάδα βλέπει κάποιο από τα ωφελεί της επενδυτικής βαθμίδας με μεγαλύτερη στήριξη από την ΕΚΤ λόγω του ιού. Όσον άφορα εμάς πρέπει να πάμε βήμα βήμα, να εφαρμόσουμε τη μεθοδολογία μας και να δούμε το ρυθμό της ανάκαμψης, αλλά τα πράγματα φαίνονται πολύ καλά».

Η DBRS έχει σήμερα την Ελλάδα τρεις κλίμακες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Στο βασικό της σενάριο η DBRS εκτιμά ύφεση 6,5% για φέτος, ενώ για το 2021 εκτιμά ανάκαμψη 4%.