Handelsblatt: Ανησυχία στους δανειστές για τα προεκλογικά δώρα Τσίπρα

Handelsblatt: Ανησυχία στους δανειστές για τα προεκλογικά δώρα Τσίπρα

Την ανησυχία που έχουν προκαλέσει στους δανειστές της Ελλάδας οι προεκλογικές παροχές του Α. Τσίπρας σχολιάζει η γερμανική Handelsblatt, τονίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει λόγο «για δύσκολο αγώνα» ενόψει των ευρωεκλογών με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν σαφές προβάδισμα στην ΝΔ.

Η Handelsblatt υποστηρίζει ότι πολλοί ειδικοί αμφιβάλλουν κατά πόσον οι ρυθμίσεις στην καταβολή των φορολογικών χρεών που προωθεί η κυβέρνηση θα αποφέρει πολλά χρήματα στο κράτος, καθώς σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις στο υπουργείο Οικονομικών η κυβέρνηση Τσίπρα ελπίζει να μπορέσει να βάλει στο ταμείο δέκα με δώδεκα δισ. ευρώ. Επίσης φοβούνται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω η τάση που έχουν αναπτύξει οι πολίτες των να μην πληρώνουν τα χρέη τους. 

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην 13η σύνταξη και επισημαίνει πως τα σχέδια του Αλέξης Τσίπρα έχουν προκαλέσει ανησυχίας στους πιστωτές της Ελλάδας. «Πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ τις μειώσεις φόρων και τις αυξήσεις των συντάξεων. Τα προεκλογικά δώρα θα στοιχίσουν φέτος και τον επόμενο χρόνο σχεδόν τέσσερα δισ. ευρώ. Και το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.

Ενώ ο ESM, η Κομισιόν και η ΕΚΤ θέλουν σε πρώτη φάση να "εξετάσουν" τα μέτρα, το ΔΝΤ έχει ήδη ξεκαθαρίσει τη θέση του. Το πρόγραμμα του Τσίπρα οδεύει "στη λάθος κατεύθυνση" είπε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πέτερ Ντόλμαν σε συνέδριο στην Αθήνα. Η χώρα χρειάζεται μια διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δομικές μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την ανάπτυξη. Αλλά η κυβέρνηση πηγαίνει δυστυχώς "προς την αντίθετη κατεύθυνση"», καταλήγει η Handelsblatt, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του Π. Ντόλμαν.