Goldman Sachs: Εκτινάσσονται οι τιμές αλουμινίου - Γιατί ευνοείται η Mytilineos

Goldman Sachs: Εκτινάσσονται οι τιμές αλουμινίου - Γιατί ευνοείται η Mytilineos

Σημαντική αύξηση της τιμής του αλουμινίου βλέπει η Goldman Sachs με νέα της έκθεση. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η τιμή του αλουμινίου το 2022 προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 3.450 δολάρια, ενώ η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή της για το διάστημα 2023-2025 αναθεωρείται προς τα πάνω στα 3,850 δολάρια, 4.500 δολάρια και 5.000 δολάρια/τόνο αντίστοιχα. Αιτίας της αύξησης της τιμή είναι η μείωση των αποθεμάτων αλουμινίου έως και το 2023. 

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές η μείωση των αποθεμάτων αλουμινίου, οφείλεται στα πρωτογενή ελλείμματα, στην αυξημένη ζήτηση συγκριτικά με την προσφορά. Στην επόμενη τριετία τα αποθέματα φτάνουν τους 6 εκατομμύρια τόνους, όσο δηλαδή το 10% της διεθνούς παραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως επισημαίνουν οι αναλυτές τα εμφανή αποθέματα αλουμινίου δεν υπερβαίνουν τους 1,5 εκατομμύρια τόνους, ποσό που είναι το μικρότερο την τελευταία οκταετία. 

Η Goldman Sachs, τονίζει πως υπάρχει μείωση της παραγωγής αλουμινίου κατά 800 χιλιάδες τόνους στην Ευρώπη, εξαιτίας της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους. Απόρροια αυτών είναι η τελική τιμή που παίρνει ένας παραγωγός για την πώληση ενός τόνου αλουμινίου να έχει εκτοξευθεί (premia). 

Την ίδια στιγμή όμως η ζήτηση για προϊόντα αλουμινίου αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς η πράσινη μετάβαση στηρίζεται στο μέταλλο. Από τα ηλεκτρικά οχήματα, τους αγωγούς μεταφοράς ενέργειας , την αποθήκευση ενέργειας και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το αλουμίνιο είναι απαραίτητο. Για αυτό και οι αναλυτές επισημαίνουν πως θα υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις στο μέλλον, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή αλουμινίου. 

Η Goldman Sachs εκτιμά πως η τιμή του αλουμινίου θα συνεχίσει να αυξάνεται, χωρίς να αποκλείεται να φτάσει την τιμή των 7.334 δολαρίων ανά τόνο. Μια τιμή που είχε πιάσει πριν αρκετά χρόνια, το 1988. Η κατάσταση που διαμορφώνεται δημιουργεί σημαντική αξία για τους παραγωγούς αλουμινίου. Κυρίως αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν χαμηλή τη βάση του κόστους τους, όπως η Mytilineos που επενδύει συστηματικά στη διαχείριση του κόστους.